назад
25.09.18

Фахівець Гайворонського бюро правової допомоги допомогла клієнтці реалізувати своє право розпоряджатись власним майном

01Сім років пенсіонерка прохала колишнього зятя виписатись з її власного будинку, аби вона могла його продати. Та це не дало жодних результатів. Тоді жінка звернулась до фахівців Гайворонського бюро правової допомоги з проханням допомогти позбавити права користування житловим будинком її колишнього зятя.
Вивчивши матеріали справи, фахівець Гайворонського бюро правової допомоги Олена Христенко з’ясувала, що її клієнтка є власником житлового будинку. Відповідно, вона має право розпоряджатися своїм майном на власний розсуд, але через те, що в будинку зареєстрований її колишній зять, який добровільно не бажає знятися з реєстрації, вона не може повністю реалізувати своє право власності.
Олена Христенко пояснила клієнтці, що відповідно до ч. 2 ст. 405 Цивільного кодексу України, особа втрачає право на користування житлом, у разі його відсутності без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено договором або законом. Також порадила звернутись до сільської ради з проханням надати довідку про те, що колишній зять клієнтки не проживає в даному будинку. Цей факт підтвердили і сусіди.
Опрацювавши всі документи, фахівець Гайворонського бюро правової допомоги підготувала позовну заяву про усунення перешкод у користуванні власністю шляхом позбавлення права користування житловим приміщенням – зняття з реєстрації. 
Так, 22 березня 2018 року Гайворонський районний суд Кіровоградської області задовольнив позов клієнтки К., позбавивши колишнього зятя права користуватися житловим будинком.
Довідково.
Історія розвитку справи:
  • в обґрунтуванні позовних вимог фахівець бюро зазначила, що згідно змісту статті 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном;
  • статтею 319 Цивільного кодексу України визначено, що саме власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд;
  • згідно зі статтею 391 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.
До Голованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1.Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.