назад

Фахівець Іршавського бюро правової допомоги допоміг клієнтці отримати легітимне свідоцтво про народження дитини, яка народилася на окупованій території України

Meshko    До Іршавського бюро правової звернулася пані Вероніка з проблемою правового характеру, яка полягала у відмові органів ДРАЦС здійснити державну реєстрацію народження її сина, якому необхідно було виготовити закордонний паспорт та якому на день її звернення виповнилося більше року.

    Згідно чинного законодавства – реєстрація новонародженої дитини повинна здійснюватися в межах місяця після народження. У випадку реєстрації дитини в термін від одного місяця до одного року, батьки можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Однак через рік після народження дитини процедура державної реєстрації народження взагалі відсутня. 
    Як з’ясувалося, дитина заявниці була народжена на тимчасово окупованій території у місті Сімферополь, де окупаційна влада видала їй свідоцтво про народження дитини. Однак державні органи на території України не визнають документів, наданих державними органами на території, непідконтрольній Україні. Так як свідоцтво про народження, видане на тимчасово окупованій території, є недійсним, то заявниця в майбутньому не змогла б записати дитину до дитячого садочка, стати на облік у лікарні, виготовити закордонний паспорт дитині тощо. Свідоцтво про народження є основним документом до отримання паспорта громадянина України, що засвідчує його особу, без якого також було б неможливо його виготовити.
    Після підготовки всіх необхідних документів, начальник Іршавського бюро правової допомоги Роман Мешко подав до суду заяву про встановлення факту народження на тимчасово окупованій території. В результаті розгляду справи судом було винесене позитивне рішення, яке дало змогу здійснити державну реєстрацію народження дитини, після чого пані Вероніка отримала легітимне свідоцтво про народження дитини та безперешкодно розпочала виготовлення закордонного паспорту своїй дитині. 


За безоплатною правовою допомогою звертайтесь до найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті!