назад

Фахівець Миколаївського бюро правової допомоги допоміг жінці збільшити розмір аліментів на неповнолітніх синів

sud 2До Миколаївського бюро правової допомоги звернулася громадянка Марта, яка є особою з інвалідністю, з проханням допомогти збільшити розмір аліментів на дітей.

Як розповіла пані Марта, вона отримує допомогу у зв’язку з інвалідністю з дитинства і при цьому має на утриманні двох неповнолітніх синів. Її колишній чоловік, окрім того як сплачувати аліменти у розмірі 300 гривень на кожну дитину, ніяк більше не допомагає та не цікавиться життям дітей, вже більше чотирьох років до них не приїздить.

Жінці, маючи такий дохід, важко належним чином утримувати, забезпечувати усім необхідним дітей, розмір аліментів у такій сумі є недостатнім. Колишній чоловік офіційно працевлаштований й усіма можливими способами старається ухилитися від належного утримання своїй двох неповнолітніх дітей.

На підставі звернення клієнтки Стрийським місцевим центром з надання БВПД було прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги і призначено для цього фахівця Миколаївське бюро правової допомоги Тараса Сагайдака, який в інтересах клієнта підготував позовну заяву, інші процесуальні документи та представив її інтереси в суді. Відповідач до суду не з’являвся надіслав заяви по суті справи: відзив та заперечення згідно з якими з роботи він звільнився, має на утриманні дружину з дитиною, яка хворіє; аліменти він не може сплачувати у більшому розмірі.

Суд всебічно з’ясувавши всі фактичні обставини прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають до часткового задоволення, позаяк змінився майновий стан позивачки та збільшились потреби по утриманню дітей, однак коштів, які вона отримує недостатньо для належного забезпечення розвитку дітей.

Миколаївський районний суд Львівської області вирішив позов задоволити частково, стягувати з відповідача аліменти на утриманні неповнолітніх синів на кожну дитину до досягнення ними повноліття, але не менш ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Довідково:

норми законів, якими керувався суд:

Згідно з ст.180 Сімейного кодексу України  батьки зобов’язані утримувати своїх дітей  до  досягнення  ними  повноліття.  

ч.1 ст.192 Сімейного кодексу України зазначає, що  розмір аліментів, визначений за рішенням суду, може бути згодом збільшено за рішенням суду за позовом одержувача у разі зміни сімейного або матеріального стану.  

Відповідно до п. 23 постанови Пленуму Верховного суду України № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15.05.2006 року відповідно до ст.192 СК України розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв’язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров’я когось із них.