назад
27.03.19

Фахівець Петрівського бюро допоміг клієнтці залишити пенсійні виплати в сімейному бюджеті

01Начальник Петрівського бюро правової допомоги Юрій Турбаєвський допоміг клієнтці скасувати рішення Пенсійного фонду про утримання з її пенсії понад 6500 гривень.
Вивчивши матеріали справи, фахівець Петрівського бюро правової допомоги з’ясував, що клієнтка М. перебуває на обліку в Пенсійному фонді та отримує пенсію з травня 2011 року за віком. У лютому 2014 року позивач звернулась до органу Пенсійного фонду про перерахунок страхового стажу в зв’язку зі звільненням з роботи, а 5 грудня 2017 року звернулась до Пенсійного фонду про перерахунок пенсії в зв’язку з припиненням підприємницької діяльності. При опрацюванні другої заяви, працівники Пенсійного фонду виявили переплату пенсії позивачу в сумі 6652,12 грн за період з 2013 по 2017 рік, так як пенсіонерка не повідомила про зайняття нею підприємницькою діяльністю.
Також Юрій Турбаєвський з’ясував, що клієнтка дійсно з 2000 року зареєстрована як фізична особа-підприємець, але згідно витягу з Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців свідоцтво про її державну реєстрацію вважається недійсним.
Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» № 755 від 15.05.2013 року (чинного станом на 12.02.2014 року) державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою здійснюється шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.
Згідно з п.п. 3-4 розділу 2 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2390 «Про внесення змін до Закону України» Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців» усі юридичні особи та фізичні особи-підприємці, створені та зареєстровані до 1 липня 2004 року, повинні подати картку про включення їх до Єдиного державного реєстру (далі – ЄДР). Державний реєстратор при надходженні від фізичної особи-підприємця реєстраційної картки зобов’язаний, відповідно до вимог ст. 19 цього Закону провести включення відомостей про фізичну особу-підприємця і видати виписку з ЄДР. Свідоцтва про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, оформленні з використанням бланків старого зразка та видані до 1 липня 2004 року вважаються недійсними.
Позивачка нову реєстраційну картку про включення відомостей про неї до ЄДР та для заміни свідоцтва про її державну реєстрацію не подавала. Тому відповідно до вказаного Закону вона була включена до ЄДР з відміткою про те, що її свідоцтво про державну реєстрацію вважається недійсним.
Зі змісту ч. 1 ст. 50 та ст. 103 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» вбачається, що для відрахування виплаченої надміру суми пенсії можливо тільки за двох умов: зловживання з боку пенсіонера та надання недостовірних даних. Такі обставини органом Пенсійного фонду відносно громадянки М. не доведені.
Юрій Турбаєвський склав та подав до суду позовну заяву про визнання протиправним та скасування рішення органу Пенсійного фонду.
9 серпня 2018 року суд, розглянувши матеріали справи, задовольнив позовну заяву позивача, визнав протиправним та скасував рішення органу Пенсійного фонду про утримання надмірно виплачених сум пенсій в сумі 6652,12 грн.
Головне управління Пенсійного фонду України подало апеляційну скаргу на дане рішення, на яку Юрій Турбаєвський направив відзив.
5 грудня 2018 року Третій апеляційний адміністративний суд розглянув апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України у Кіровоградській області і рішення Кіровоградського адмінсуду залишив без змін.
Олександрійський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.