назад

Фахівець Ратнівського бюро правової допомоги допоміг у вирішенні питання набуття статусу учасника АТО

as14До Ратнівського бюро правової допомоги за наданням безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин С., за рекомендаціями знайомих. Чоловік розповів, що у серпні 2014 року безпосередньо брав участь в антитерористичній операції, у наданні статусу учасника бойових дій йому було відмовлено у зв’язку із перебуванням у зоні антитерористичної операції менше 30 днів. Клієнт бюро категорично не погоджувався з таким рішенням, а тому вирішив відстоювати свої права в судовому порядку.

Ковельським місцевим центром з надання БВПД було прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянину С. та уповноважено наказом начальника Ратнівського бюро правової допомоги Михайла Михалевича для представництва інтересів особи в суді.

Фахівець Бюро правової допомоги підготував та подав до суду заяву про поновлення строку звернення до суду, який клієнт пропустив, а також позовну заяву про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії.

Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, та категорії таких осіб передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 413 «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» (далі – Порядок).

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2016 р. № 602 «Про внесення змін до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення» було внесено зміни до Порядку, зокрема його було доповнено п. 21 згідно якого статус учасника бойових дій надається особам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку, в разі залучення їх до проведення антитерористичної операції на строк не менше ніж 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення.

Позовні вимоги юрист обґрунтував тим, що право громадянина С. на отримання статусу учасника бойових дій виникло після фактичного завершення його перебування в зоні проведення антитерористичної операції 31 серпня 2014 року. В редакції Порядку чинного в період його перебування в зоні проведення антитерористичної операції та на момент його завершення не містилось жодних обмежень щодо мінімального строку перебування на відповідних територіях для отримання статусу учасника бойових дій.

У підсумку, 18 травня 2018 року Волинський окружний адміністративний суд у справі № 803/664/18 вирішив визнати протиправним та скасувати пункт 1 протоколу засідання комісії Волинського обласного військового комісаріату з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій стосовно відмови громадянину С. у встановленні статусу учасника бойових дій та зобов’язав комісію Волинського обласного військового комісаріату повторно розглянути документи стосовно надання громадянину С. статусу учасника бойових дій.

Довідково:

Ратнівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Ратне, вул. Каштанова, 24. Тел.: (03366) 2-15-76. (пн-пт з 9:00 до 18:00).

Докладно про перебіг справи за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74070732