назад

Як визначити статус одинокої матері та отримати грошову допомогу на утримання дитини ?

odinokaya mamaДосить часто за правовою допомогою звертаються жінки, які самі виховують та утримують дитину без участі батька. Про визначення статусу та отримання грошової допомоги для одиноких батьків розповідають юристи Ніжинського місцевого центру з надання БВПД.
Слід зазначити, що чіткого визначення понять «одинока мати» та «одинокий батько» законодавство не містить. Підставою для отримання статусу одинокої матері є відсутність запису про укладення шлюбу або наявність свідоцтва про розірвання шлюбу, а також документальне підтвердження факту виховання та утримування дитини без участі батька.

Одержання жінкою аліментів від батька дитини, ведення з ним спільного господарства позбавляє її статусу одинокої матері.

Право на отримання державної грошової допомоги на дітей зберігається і після реєстрації нового шлюбу, за умови, що діти не були усиновлені .

Самотній батько (опікун) має ті ж права і пільги, що і самотня мама, тому і порядок отримання статусу тата-одинака такий самий.

За призначенням допомоги матерям одиначкам слід звернутися до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Фінансове забезпечення виплачується в установленому державою розмірі щомісяця до досягнення дитиною 18 років. У разі навчання дітей на денній формі в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації, виплати продовжуються до закінчення навчального закладу, але не довше ніж до досягнення дитиною 23 років.

Перелік необхідних документів:
 заява про призначення допомоги;
 копія свідоцтва про народження дитини;
 довідка про доходи на кожного члена сім’ї;
 копія рішення про усиновлення (тільки для усиновлювачів);
 довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини;
 копія свідоцтва про смерть батька та довідка про неотримання на дітей пенсії по втраті годувальника та соціальної пенсії (для вдівців);
 декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за 6 місяців);
 виписка з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька малюка відповідно до абзацу 1 частини 1 статті 135 Сімейного кодексу;
 документ про народження дитини, виданий компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (для дітей, народжених за межами України).

Одинокі батьки з дітьми мають право на такі види матеріальної допомоги:
– пенсію в разі втрати годувальника, якщо батько (мати) – вдівець (вдова);
– державну соціальну допомоги на дітей одиноким матерям, вдовам та вдівцям з дітьми, якщо шлюб між батьком та матір’ю було розірвано до дня смерті і батько не отримує пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію;
– державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям;
– тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;
– державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Сума допомоги одиноким матерям розраховується виходячи з різниці між 100% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку та середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Вік дитини

Максимальний розмір виплат

одиноким матерям в 2018 році

01.01.2018-

30.04.2018

01.05.2018-

30.11.2018

01.12.2018-

31.12.2018

До 6 років 1492 1559 1626
6-18 років 1860 1944 2027
18-23 роки 1762 1841 1921

Нагадаємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.