назад

Фахівець Старовижівського бюро допомогла клієнту в судовому порядку встановити факт батьківства

Shtik T 150x259До Старовижівського бюро правової допомоги за наданням безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин І. Клієнт розповів, що після смерті батька (громадянина Г.) він прийняв спадщину шляхом подання відповідної заяви до нотаріуса. Однак нотаріусом відмовлено у видачі документа про право на спадщину, через те, що у свідоцтві про народження спадкоємця відсутній запис про батька.

Оскільки громадянин І. є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу та належить до категорії осіб, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, Ковельським місцевим центром з надання БВПД прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та призначено головного спеціаліста Старовижівського бюро правової допомоги Тетяну Штик для представництва інтересів Клієнта у суді (наказ № 226 від 18.12.2017 р.).

Фахівець Бюро підготувала справу про встановлення факту батьківства до судового розгляду.

Відповідно до статті 130 Сімейного кодексу України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір’ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України.

Згідно з нормами статтей 53, 55 Кодексу законів про шлюб та сім’ю (чинними на момент народження заявника та внесення відомостей в актовий запис про народження) якщо батьки не перебувають у шлюбі між собою, запис про матір дитини провадиться за заявою матері, а запис про батька дитини – за спільною заявою батька і матері дитини, або батько записується згідно з рішенням суду. У разі смерті матері, визнання матері недієздатною, позбавлення її батьківських прав, а також у разі неможливості встановити місце її проживання, запис про батька дитини провадиться за заявою батька. При народженні дитини у матері, яка не перебуває в шлюбі, якщо немає спільної заяви батьків і рішення суду про встановлення батьківства, запис про батька дитини в книзі записів народжень провадиться за прізвищем матері, ім’я, по батькові та національність батька дитини записуються за її вказівкою. У випадку смерті матері, визнання матері недієздатною, позбавлення її батьківських прав, а також при неможливості встановити місце її проживання, запис відомостей про матір і батька дитини провадиться за заявою осіб, зазначених у статті 163 цього Кодексу.

Походження дитини від батьків, які не перебувають між собою в шлюбі, встановлюється шляхом подачі спільної заяви батьком і матір’ю дитини в державні органи реєстрації актів громадянського стану. У разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею повноліття. При встановленні батьківства суд бере до уваги факт спільного проживання та ведення спільного господарства з матір’ю до народження дитини або факт спільного виховання чи утримання дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують батьківство.

Пунктом 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» передбачено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі із матір’ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір’ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі статтею 135 Сімейного кодексу України.

02 січня 2018 року, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу № 168/764/17, Старовижівський районний суд Волинської області встановив факт батьківства померлого громадянина Г. щодо громадянина І.

Довідково:

Старовижівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Стара Вижівка, вул. Незалежності, 52, тел. (03346) 2-14-75.