назад

Поінформований – значить захищений!

na sait hust    Фахівці системи БПД на Закарпатті, з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги якомога більшої кількості мешканців краю, проводять прийоми громадян, правопросвітницькі заходи, робочі зустрічі, тощо, під час яких інформують краян про їхні права та навчають як їх захистити, надають консультації та роз’яснення з конкретних проблемних питань, роз’яснюють ключові реформи у сфері освіти та медицини та інформують про реалізацію проекту «Я маю право!».

    Зокрема, 7 березня, начальник Чопського бюро правової допомоги Марія Бецко провела прийом громадян у дистанційному пункті доступу на базі Ужгородського районного центру зайнятості в м. Ужгород. На прийом звернулось п’ятеро громадян, які потребували правових консультацій з питань земельного, житлового, цивільного права та соціального забезпечення тощо. Всім присутнім було надано фахові консультації з порушених питань згідно чинного законодавства.

becko centr zajnjat

    Цього ж дня М. Бецко взяла участь у семінарі із загальних питань зайнятості населення та стану ринку праці, що проходив в Ужгородському центрі зайнятості. Фахівець поінформувала присутніх про види правових послуг бюро правової допомоги, роз’яснила, який порядок звернення, які категорії осіб мають право на БВПД та наголосила на внесених змінах у законі України «Про безоплатну правову допомогу».
    У вівторок, 6 березня, начальник відділу правової консультації та інформації Діана Келемен та заступник начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Мирослава Скляр забезпечили роботу дистанційного пункту в центрі надання адміністративних послуг Хустської районної державної адміністрації.

na sait 1
    На прийом до фахівців звернулося 3 громадян, які перевірили свою належність до категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, дізналися про перелік документів, необхідних для підтвердження належності до суб´єктів права на таку допомогу тощо. Крім того, місцеві мешканці отримали роз’яснення щодо порядку прийняття спадщини за заповітом, розірвання шлюбу та створення юридичної особи.
    Цього ж дня в Ужгородському місцевому центрі з надання БВПД відбулася робоча зустріч із Світланою Бутник, представником Київського міжнародного інституту соціології. Упродовж зустрічі були обговорені питання інтеграції внутрішньо переміщених осіб в територіальні громади Закарпатської області. Також директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Марія Рішко ознайомили представника Київського міжнародного інституту соціології з правовими послугами місцевого центру, категоріями осіб, які мають право на БВПД, у тому числі внутрішньо переміщені особи, типовими питаннями, з якими звертаються ВПО до місцевого центру тощо.

rob 6 bereznja
   Представники Ужгородського місцевого центру взяли участь в експертному соціологічному дослідженні, яке виконується спільно з Міжнародною організацією з міграції, Київським міжнародним інститутом соціології в рамках проекту «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від конфлікту населення в Україні» за фінансування Європейського Союзу. Метою дослідження є підтримка Уряду України у збиранні та проведенні аналізу інформації щодо соціально-економічних характеристик ВПО та домогосподарств ВПО, а також викликів, з якими вони стикаються.
    У понеділок, 5 березня, начальник відділу правової консультації та інформації Діана Келемен та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Михайло Худинець провели виїзний прийом громадян у Вишківській селищній раді. Правові консультації отримало 5 громадян, яким було надано роз`яснення з питань пенсійного забезпечення, соціального захисту, порядку виготовлення дозвільних документів на приватизацію житлового будинку, а також роз`яснено відмінності спадкування за законом та заповітом тощо.

    Упродовж усіх заходів фахівці розповсюджують інформаційні матеріали з контактними даними місцевих центрів та бюро правової допомоги та буклети консультативного характеру щодо безоплатної передачі земельної ділянки громадянам із земель державної і комунальної власності, встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, умов призначення і виплат допомоги при народженні дитини, прийняття спадщини, позбавлення батьківських прав, стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, встановлення факту родинних відносин, поновлення на роботі незаконно звільненого працівника тощо та буклети, видані в рамках Всеукраїнського правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!».

    За правовою безоплатною допомогою звертайтесь до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті за адресами:

    Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області.
    Мукачівський місцевий центр з надання БВПД, м. Мукачево, вул. Пушкіна, 30, моб.тел.: 095-831-15-74, ел. пошта: mukacheve.zakarpattya@legalaid.gov.ua 
    Ужгородський місцевий центр з надання БВПД, м. Ужгород, вул. Загорська, 51, тел.: (0312) 64-15-03, ел. пошта: uzhhorod1.zakarpattya@legalaid.gov.ua 

    Хустський місцевий центр з надання БВПД, м. Хуст, вул. І.Франка, 6, тел.: (03142) 5-18-01, ел. пошта: hust.zakarpattya@legalaid.gov.ua 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги
0 800 213 103
(цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)