назад

Легальна зайнятість — попередження порушення трудових прав

ПрацяДо Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло звернення від мешканця м. Жовті Води. Ситуація полягала у наступному: чоловік працював без офіційного працевлаштування, але постійно наголошував на своєму бажанні бути працевлаштованим офіційно. Через це його звільнили з роботи. Тож громадянин цікавився у правників щодо того, чи можливо в судовому порядку довести факт працевлаштування, якщо людина не була офіційно працевлаштована. А також, яким чином може вплинути рішення суду на користь позивача щодо захисту трудових прав на подальше отримання субсидії.

Зважаючи на типовість ситуації, у яку потрапив жовтоводець, фахівці Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД спільно зі співробітниками відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні підготували детальну інформацію з цього приводу.

Кожен, хто наймається на роботу, має пам’ятати, що не оформлений вчасно трудовий договір є не лише грубим порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою низку проблем для самого працівника. Адже працюючи нелегально, людина сама себе позбавляє права на соціальний захист та передбачені трудовим законодавством гарантії, а також ставить під загрозу своє здоров’я та майбутнє.

Отже, з питання захисту своїх порушених трудових прав правники рекомендують одночасно звернутися із заявами до прокуратури, Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області та органів державної фіскальної служби. У заявах необхідно вказати факт вчинення роботодавцем злочину, передбаченого ч.1 ст.172 Кримінального кодексу України, зазначити про несплату ним податку на доходи фізичних осіб та на всі інші відомі вам факти порушень. Також працівник має право захищати свої права в суді.

Для звернення до суду, якщо працівник працює (працював) нелегально, йому потрібно збирати докази (копії накладних, табелів робочого часу, проходження медичного огляду на підприємстві, ознайомлення з технікою безпеки під підпис тощо), щоб підтвердити те, що він там дійсно працював. Також корисним буде відеозапис з місця роботи для підтвердження того, що особа фактично була допущена до роботи. Відповідно до ч.4 ст.24 Кодексу законів про працю України, згідно з якою трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ чи розпорядження не були видані, але працівника фактично було допущено до роботи. Варто подбати і про наявність свідків, які підтвердять факт того, що людина працювала.

У випадку, якщо особа вже не працює, але їй відомо, що там працюють інші неоформлені особи, – обов`язково потрібно зазначити цей факт, адже ці показання як колишнього співробітника звичайно враховуються контролюючими органами. Виявлення безпосередньо працюючих неоформлених працівників в ході перевірки роботодавця буде беззаперечним доказом порушення працедавцем законодавства про працю.

Оскільки громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру, у разі, якщо в судовому порядку буде встановлено факт нелегальної зайнятості та в примусовому порядку стягнено з роботодавця всі належні виплати, зазначені суми доходів будуть враховані для подальшого призначення субсидії або її перерахунку. Згідно ст.20 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» надання раніше призначеної субсидії припиняється у випадку якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані, у тому числі про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію. Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни, зазначені у пункті 14 цього Положення, повертається за вимогою органу, що призначив субсидію, або безпосередньо отримувачем, або шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії на підприємствах – виробниках/виконавцях житлово-комунальних послуг.

З питань захисту своїх порушених прав у м.Жовті Води варто звертатись до головного державного інспектора Відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні – Паніної Вікторії Віталіївни, яка веде прийом в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Жовтоводської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Жовті Води, вул. Першотравнева, 24.

Державні органи, уповноважені для вирішення трудових питань

Головне управління Держпраці в Дніпропетровській області. Поштова адреса: 49107, м.Дніпро, вул.Казакова, 3. Офіційний E-mail: 04dp@dsp.gov.ua. Приймальня начальника Головного управління  Держпраці в Дніпропетровській області: (056)776-74-40.

Відділ з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні ГУ Держпраці у Дніпропетровській області: м.Кривий Ріг, вул.Коротченка, 1 к, прийомний день — понеділок з 13.00 до 17.00.

Місто Жовті Води відноситься до юрисдикції Криворізького відділу ГУ Держпраці в Дніпропетровській області: м.Кривий Ріг, вул.Коротченка, 1 к, прийомний день — понеділок з 13.00 до 17.00. Тел.(0564) 404-17-97, e-mail: krog_trud@ukr.net

Для вирішення трудових питань (поновлення на роботі, оскарження незаконного звільнення, виплата заборгованості із заробітної плати) у судовому порядку громадянам згідно зі ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” може бути призначено адвоката за рахунок держави.

У Першому криворізькому місцевому центрі БВПД та його відділах, бюро правової допомоги, всі без винятку можуть отримати безоплатну первинну правову допомогу (консультації, роз’яснення, допомогу у складанні непроцесуальних документів), а соціально незахищеним верствам населення може бути призначено адвоката за рахунок держави.

Адреса центру: м.Кривий Ріг, вул.Качалова, 2, тел. 098-040-83-70, 405-54-04. Адреса Жовтоводського бюро: бульвар Свободи, 62 (4-й під.), тел.050-505-28-33. Графік роботи: з понеділка по п’ятницю, з 8.00 до 17.00 (без перерви).

Гаряча лінія системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).