назад

Фахівець Третього дніпропетровського місцевого центру розповів майбутнім юристам про безоплатну правову допомогу

12768У березні 2017 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Едуард Абашія провів зустріч зі студентами та викладачами Національного гірничого університету м. Дніпро. Фахівець центру розповів про розвиток системи надання безоплатної правової допомоги та можливості захисту своїх прав в Україні.

У своєму виступі правник наголосив на важливості посилення правової спроможності громадян – це коли звичайні люди здатні самостійно використовувати право для пошуку конкретних шляхів розв’язання своїх щоденних правових проблем та посилення відповідальності й підзвітності влади. Існуюче правове середовище в Україні створює чудові можливості для посилення розвитку системи безоплатної правової допомоги.

«Однією із гарантій соціальної справедливості будь-якого суспільства є достатній рівень юридичної обізнаності і можливості отримання безоплатної кваліфікованої правової допомоги. Прийняття Закону України “Про безоплатну правову допомогу” стало важливим кроком у забезпеченні реалізації закріпленого ст. 59 Конституції України права кожного на правову допомогу», – зазначив фахівець центру.

Едуард Абашія також розповів студентам, що існує два види безоплатної правової допомоги: первинна й вторинна. Безоплатна первинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права й свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Це допомога в: роз’ясненні процедур, наданні консультацій і роз’яснень із правових питань; складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру, крім документів процесуального характеру. Вторинна безоплатна правова допомога – включає в себе захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру. Обидва види допомоги надають у місцевих центрах системи БПД.

Комунікативні заходи є одним із пріоритетів у роботі Третього дніпропетровського місцевого центру. «Зустрічі із молодими правниками, активною, ініціативною молоддю, сприяють генерації нових ідей для системи правової допомоги. Для студентів також є дуже важливим проходження стажувань на базі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адже вони отримують змогу познайомитися з структурою правової допомоги зсередини, зрозуміти механізм надання правової допомоги та перейняти певний позитивний досвід для свого подальшого навчання та становлення як юристів», – вважає Едуард Абашія.

Наприкінці заходу студенти юридичного факультету Національного гірничого університету задали фахівцю центру ряд запитань щодо діяльності системи правової допомоги, а також обговорили напрями співпраці між навчальним закладом та Третім дніпропетровським місцевим центром з НБВПД щодо проведення стажування молодих правників.

Нагадуємо, що Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, буд. 90. Графік роботи: Пн-Пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 749-60-04; +38 (098) 044-29-95; +38 (099) 760-86-80; електронна пошта: dnipro3.dnipro@legalaid.gov.ua.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/04/5{/gallery}