назад

Трудові права та гарантії для неповнолітніх

20170404 150804

Другий полтавський місцевий центр з надання БВПД продовжує активнуправопросвітницьку діяльність.  Так, 04 квітня 2017 року Анастасія Гречка, фахівець Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД, провела інформаційний захід в профілактичному громадському центрі для підлітків «Lighthouse» ГО «Світло надії». Цього разу юрист розповіла присутнім про оформлення трудових відносин з неповнолітніми. 

«Захист прав неповнолітніх у сфері трудових відносин гарантований на законодавчому рівні. Зокрема, трудовим правовідносинам з неповнолітніми особами окремо присвячено Главу XIIІ «Праця молоді», Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України)» – зазначила Анастасія Гречка.

Також працівник центру більш детально зупинилася на особливостях при  працевлаштуванні неповнолітньої особи. По-перше, неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України (ст. 187 КЗпП України).

По-друге, при укладенні трудового договору з неповнолітнім додержання письмової форми договору є обов’язковою умовою для роботодавця (ст. 24 КЗпП України).

По-третє, з метою охорони здоров’я неповнолітніх у трудовому законодавстві існують певні обмеження, що стосуються всіх працівників, молодших вісімнадцяти років. Так, ст. 190 КЗпП України забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також залучати до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

 По-четверте, відносно неповнолітніх працівників передбачено особливі гарантії та права щодо робочого часу, заробітної плати та надання відпусток. Для всіх працівників, які не досягли вісімнадцяти років, чинним законодавством встановлено скорочену тривалість робочого часу. Так, неповнолітні віком до шістнадцяти років не повинні працювати понад 24 години на тиждень, а працівники віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років – понад 36 годин на тиждень (п. 1 ч. 1 ст. 51 КЗпП України).

Також неповнолітні мають право на щорічну відпустку тривалістю тридцять один календарний день (ч. 2 ст. 75 КЗпП України та ч. 8 ст. 6 Закону України «Про відпустки»).

Крім того, реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).