назад

Фахівець центру правової допомоги увійшла до складу консультативно-дорадчої ради у справах осіб із інвалідністю

15.03.2017 - KDR 210 березня в Комунальній соціально-реабілітаційній установі «Житомирське вище професійне училище-інтернат» відбулась презентація новоутвореної консультативно-дорадчої ради у справах осіб із інвалідністю при Житомирському обласному відділенні Фонду соціального захисту інвалідів. Консультативно-дорадча рада утворена з метою покращення соціального захисту осіб із інвалідністю.

У ході організаційних зборів погодили та затверджено склад Ради та її положення. До її складу увійшли тридцять представників департаментів та управлінь Житомирської ОДА, інших органів центральної виконавчої влади та найбільш авторитетні керівники громадських організацій для осіб з інвалідністю та їх підприємств. Серед членів консультативно-дорадчої ради представлені місцеві та обласні депутати. Інтегратор  Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Тогунова також ввійшла до складу консультативно-дорадчої ради.

Під час свого виступу інтегратор місцевого центру розповіла про становлення та розвиток системи БПД, можливість отримати фахову юридичну консультацію та, за потреби, адвоката від держави.

«У Житомирській області з 1 липня 2015 року працюють чотири місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: у Бердичеві, Житомирі, Коростені та Новоград-Волинському, – відмітила фахівець місцевого центру. –  Упродовж 10-ти днів із дати отримання звернення особи з усіма необхідними документами центр правової допомоги призначає адвоката від держави, який захищатиме інтереси громадянина у суді безоплатно».

15.03.2017 - KDR 1

Детальніше зупинилася на суб’єктах права на безоплатну вторинну правову допомогу, діяльності місцевих центрів та бюро правової допомоги, їх правопросвітню діяльність, зокрема проведення різних заходів та виїзних прийомів до людей з обмеженими можливостями.

«Суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу є:  
– особи, середньомісячний дохід, яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;
–    діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;
–    внутрішньо переміщені особи та особи, що претендують на такий статус;
–    ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та особи, що претендують на такий статус;
–    затримані особи.
Вичерпний перелік осіб, які мають право на БВПД наведенні у статтях 13, 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», – констатувала Вікторія Тогунова.

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги звертайтесь у Житомирський місцевий центр з надання БВПД за адресою: м. Житомир, вул. Гагаріна, 47, тел.: (0412) 43-01-76.