назад
20.03.18

Фахівець Вільногірського бюро правової допомоги розповіла учням про їх права та обов’язки

image 0 02 05 42dbfd10b0efacd2170b14c59ad8955479d4897b39eeab795e7b555c4d379da0 V15 березня 2018 року начальник Вільногірського бюро правової допомоги Оксана Колєснік відвідала Західно-Дніпровський центр професійно-технічної освіти. Правник зустрілась з учнями яким розповіла про загальні права, права в сфері сімейного життя, в сфері майнових відносин та праці у розрізі Конвенції про права дитини, Конституції України, Сімейного кодексу України, Закону України «Про охорону дитинства».

Не оминула увагою фахівець під час свого виступу і тему обов’язків, зазначивши, що права тягнуть за собою й певні обов’язки, а отже використовуючи свої права, не можна діяти на шкоду іншим людям або обмежувати їх права. Правник бюро також наголосила на тому, що освіта відіграє в житті кожної дитини дуже важливу роль – завдяки освіті у дитини формується характер, погляд на життя, суспільні інтереси й власні принципи. У контексті цього правник роз’яснила молоді їх права та обов’язки як учнів.

«Основними правами учня є право обирати профіль навчання, індивідуальні програми і позакласні заняття, – зазначила Оксана Колєснік.А також вносити пропозиції з питань організації та умов навчально-виховного процессу, право на захист від будь-яких форм фізичного та психічного насильства, особисто або через своїх представників брати участь у громадському самоврядуванні навчального закладу та ін.»

До основних обов’язків учня можна віднести такі як: дотримування вимог статуту, правил внутрішнього розпорядку, бережливе ставлення до державного, громадського і особистого майна, дотримування законодавства, моральних, етичних норм, дотримування правил співдружності (повага до поглядів та переконань інших людей, повага жінок, дівчат, працівників навчального закладу, піклування про батьків, допомога їм у веденні домашнього господарства) та ін.

Також, з метою запобігання злочинності серед неповнолітніх, по завершенню бесіди правник бюро розповіла про можливость та наслідки притягнення неповнолітніх до адміністративної та кримінальної відповідальності. Окрім цього, в ході проведення правопросвітницького заходу, учні та представники педагогічного колективу отримали інформаційні буклети правового характеру та буклети проекту Міністерства юстиціх України «Я МАЮ ПРАВО!» за темою: «Вимагають хабара за іспит чи навчання?».

Взагалі, зустріч відбулася дуже позитивною та завершилася домовленістю з керівництвом навчального закладу про те, що в подальшому працівники Вільногірського бюро правової допомоги будуть проводити правопросвітницькі заходи з учнями та викладачами Західно-Дніпровського центру професійно-технічної освіти з метою підвищення правової обізнаності громадян.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2018/03/3{/gallery}