назад

Фахівці Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснили бердичівлянину, як встановити батьківство

12.08.2016 - batkoДекілька років тому бердичівлянин Анатолій мав стосунки з жінкою, яка згодом народила йому дівчинку. Усвідомивши з часом, що він є біологічним батьком неповнолітньої дитини, Анатолій виявив бажання встановити своє батьківство офіційно. Як це зробити йому пояснили у Бердичівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У разі добровільного рішення батька визнати факт батьківства, згідно зі ст. 134 Сімейного кодексу України, необхідно підготувати заяву та надати її до органів реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання батька чи матері дитини або за місцем державної реєстрації народження дитини. Разом із цим потрібно представити перераховані нижче документи:

  1. Спільну заяву батьків дитини про встановлення батьківства в письмовій формі. Бланк заяви про встановлення батьківства можна отримати в органах РАЦС. Заява має бути подана особисто батьками дитини. У випадку, коли заяву написано не від руки, а складено за допомогою друкувального пристрою, вона має бути підписана в присутності спеціаліста, який здійснює прийом даної заяви. У разі неможливості подати спільну заяву волевиявлення батьків може бути оформлено окремими заявами про встановлення батьківства. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.
  2. Документи, що засвідчують особу батьків дитини.
  3. Свідоцтво про народження дитини.
  4. Документ, що підтверджує сплату державного мита.

Оформлення всіх необхідних документів проводиться в день звернення, за винятком двох випадків: коли заява про встановлення батьківства подається до народження дитини (під час вагітності матері); коли місце державної реєстрації народження та встановлення батьківства не збігаються, а в свідоцтві про народження зазначено відомості про батька.