назад
14.03.17

Фахівці бюро правової допомоги консультували громадян з питань спадкового та трудового законодавства

2233

09 березня 2017 року на базі Великопавлівської сільської ради працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, в якому взяв участь заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко.

Клієнту дистанційного пункту фахівець бюро надав консультацію з питання підстави призначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» суд ухвалює рішення про призначення додаткового строку для прийняття спадщини, якщо буде встановлено, що причини його пропуску є поважними. Зокрема, поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, нездоланними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Наприклад, такими причинами можуть бути стан здоров’я спадкоємця, його перебування за кордоном на навчанні, на роботі, у тривалому відрядженні, відбування покарання і неможливість прибуття для прийняття спадщини тощо. Такі обставини мають бути підтверджені документально.

Також для мешканців села актуальним було питання укладення договору купівлі-продажу житлового будинку. Сергій Корнійко роз’яснив, що відповідно до Цивільного кодексу України, договір купівлі-продажу житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі й підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації. Якщо продавцю належить частина будинку чи квартири на праві спільної часткової власності, продавець частки у праві спільної часткової власності зобов’язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає. Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

На базі Машівської районної бібліотеки для дорослих керівник Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко надавав консультації за допомогою системи «Бібліоміст».

Одним з актуальних питань, яке цікавило громадян, було питання переважного права залишення на роботі при скороченні штату працівників.09.03.2017 viyiznij mash

В своїх роз’ясненнях фахівець бюро зазначив, що звільнення відповідно до  ст. 42 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України), дає право адміністрації при скорочені чисельності штату працівників надавати переважне право залишення на роботі працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. 

У процесі такого порівняльного аналізу потрібно враховувати такі обставини: наявність відповідної освіти, післядипломну освіту, документи про підвищення кваліфікації, відсутність дисциплінарних стягнень, наявність заохочень за успіхи у роботі, отримання премій за виконання особливо важливих робіт, відсутність прогулів, відпусток без збереження заробітної плати, тривалого перебування на лікарняних листках, відсутність браку, зауважень з боку адміністрації щодо строків і якості виконуваних робіт, відсутність рекламацій на вироблену продукцію, рівень виконання норм виробітку або нормованих завдань, обсяги виконуваних робіт, дотримання строків доручених завдань тощо.

І лише за рівних умов продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

1) сімейним – за наявності двох і більше утриманців; 

2) особам, в сім’ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком; 

3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації; 

4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва; 

5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; 

6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій; 

7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

8) особам з числа депортованих з України, протягом п’яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України; 

9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, – протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Крім того, Максим Дворовенко наголосив на тому, що відповідно до ст. 184 КЗпП України забороняється звільнення за скороченням штату вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів – за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда. Таких жінок взагалі не можна звільняти за жодними підставами, окрім повної ліквідації підприємства, установи, організації, але з обов’язковим подальшим працевлаштуванням. 

Згідно зі статтею 186-1 КЗпП зазначена гарантія поширюється також на батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників). 

Крім того, громадяни зверталися з питань приватизації житлових будинків, соціального та пенсійного забезпечення.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74.

Нагадуємо, що кожен хто потребує правової допомоги має можливість скористатися послугами бюро правової допомоги , а також отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України безпосередньо на прийомі у Машівському бюро правової допомоги за адресою: сел. Машівка, вул. Незалежності, 111, тел. (05364) 9-14-11, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).