назад
14.03.17

Як діяти, якщо на майно наклали арешт за невідомих обставин

areshtДо фахівців системи безоплатної правової допомоги на Вінниччині звернулася жінка, квартиру якої арештували. Вона опинилася в ситуації, коли не має можливості розпоряджатися власним майном, через невиплату боргу її сином. Про те, як повернути своє майно у користування і зняти з нього арешт, громадянку проконсультували правники Ладижинського бюро правової допомоги.

Арешт майна – накладання заборони на право розпоряджатися майном з метою його збереження до визначення подальшої долі цього майна. Арешт будь-якого майна, у тому числі й квартири – це необхідний запобіжний захід, що вживається державним виконавцем для недопущення його відчуження й можливості уникнути виконання взятих на себе фінансових зобов’язань перед банківською або будь-якою іншою установою.

Порядок арешту майна полягає у виявленні майна, його описі та передачі його на реалізацію. Для виявлення майна державний виконавець оглядає усі зайняті боржником приміщення у присутності представників громадськості. Опис майна, яке може бути стягнутим, проводиться у присутності боржника або будь-якого повнолітнього члена його сім’ї і двох понятих.

Зняття арешту з майна, як і з будь-якої іншої нерухомості – це ряд дій, націлених на отримання будь-яких документальних доказів щодо неправомірності або недоцільності накладення арешту, позитивним результатом яких стане:

  • судове рішення про зняття арешту з нерухомості;
  • постанова про зняття арешту від державного виконавця;
  • виписка з Єдиного державного реєстру.

Зняття арешту з нерухомого майна вимагає проведення експертизи всіх зібраних документів по кредитній історії, до складу яких, у тому числі, входять і рішення судових інстанцій, і папери, що стосуються дій виконавчої служби. У результаті проведеного аналізу визначається оптимальний і найбільш надійний шлях для зняття арешту.

Як зняти арешт, накладений на майно за рішенням суду?

Якщо арешт був накладений судом в якості забезпечення позову, то необхідно в суді обґрунтувати відсутність необхідності арешту, зміни ситуації у справі, в зв’язку з якою зникли підстави для забезпечення позову.

Як зняти арешт, накладений Державною виконавчою службою?

Зняття арешту, накладеного за рішенням державного виконавця, можливе:

        1. За рішенням органу Державної виконавчої служби.

При завершенні виконавчого провадження виконавець ухвалює рішення щодо зняття арешту, що був накладений на майно. Якщо будуть виявлені порушення в процедурі накладення арешту – арешт знімається на підставі постанови начальника відділу ДВС. Якщо буде ухвалено рішення про недоцільність або неможливість реалізувати арештоване майно (надмірне зношування, нерентабельність реалізації) – арешт знімається на підставі постанови державного виконавця, затвердженої начальником відділу.

У цих випадках представник ДВС самостійно ухвалює рішення щодо зняття арешту, якщо ж ви не згодні з його рішенням, або з його бездіяльністю, необхідно оскаржити його рішення, звернувшись до начальника відділу, керівника вищого органу ДВС або до суду. Боржник може оскаржити дії виконавця лише в суді.

        2. За рішенням суду.

Позов подається особою, якій належить майно і яка не є боржником.

Нерідкі випадки, коли при спробі здійснити яку-небудь угоду з майном, власник дізнається, що на його майно накладено арешт за невідомих йому обставин. Така заплутана ситуація цілком можлива, й дії повинні бути такими:

  • необхідно взяти у нотаріуса витяг з єдиного реєстру заборони відчуження нерухомого майна, у якому можна побачити, на підставі якого документу був накладений арешт;
  • у відділі державної виконавчої служби, що наклав арешт, отримати письмову відмову;
  • підготувати та подати позовну заяву в суд;
  • з отриманими документами необхідно знову звернутися у відділ ДВС.

aresht diagr

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися до Ладижинського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Ладижин, вул. Кравчика, 33.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).