назад

Як дізнатись, хто є власником майна?

скіфія радіо тавріяЗ таким питанням до редакції обласного радіо «Таврія» зателефонував слухач із м.Нова Каховка. І сьогодні на хвилях радіо «Таврія» 100,6 Fm у програмі «Соціальний аспект» отримав вичерпну відповідь начальника відділу представництва Херсонського місцевого центру з надання БВПД Тетяни Тюпляєвої.

На початку програми Тетяна Тюпляєва коротко розказала про Херсонський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, звернула увагу слухачів на те, що Регіональний центр займається кримінальними справами, а місцеві центри – цивільними й адміністративними. 

Питання, що обговорювалось сьогодні у студії, належить до питань майнового права, а це, як відомо, турбує багатьох, тому роз´яснення та корисні поради від юриста будуть не зайвими. Тим більше, що фахівець системи БПД запропонувала слухачам детальний покроковий інструктаж щодо отримання необхідної інформації.

Тюпляєва

 

Тетяна Тюпляєва нагадала херсонцям, що в Україні функціонує Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. І щоб отримати інформаційну довідку про власників нерухомості, потрібно, у  першу чергу,  зареєструватися на порталі Мін’юсту в Кабінеті електронних сервісів – kap.minjust.gov.ua. Таку вимогу закріплено постановою Кабінету Міністрів України № 786 від 30 вересня 2015 року «Деякі питання надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно».

Під час реєстрації у користувача просять розкрити своє ім’я, по батькові та прізвище, а також ввести реєстраційний номер облікової картки платника податків і серію-номер паспорта. Сканувати документи не потрібно – достатньо просто ввести дані.

При реєстрації у Кабінеті для Вас автоматично створюється електронна скринька на поштовому сервері mail.gov.ua. Саме на цю скриньку будуть надходити документи, замовлені у Кабінеті. Ім’я та пароль поштової скриньки – це логін та пароль вашого облікового запису у Кабінеті.

Після реєстрації користувач може зайти в розділ «Державні реєстри» підрозділ «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно» і вибрати пункт «Отримати інформаційну довідку». Після цього починається введення даних. Перший крок – свої власні дані, ті ж, що і при реєстрації на порталі.

Далі користувачеві пропонується вибрати, за яким критерієм шукати інформацію:

  • за адресою;
  • за реєстраційним номером об’єкта нерухомості;
  • за кадастровим номером ділянки;
  • за ідентифікаційними даними фізичної особи;
  • за ідентифікаційними даними юридичної особи.

Коли заповнені всі поля, користувач переходить до кроку «Оплата в online-режимі». Після оплати послуги інформаційна довідка буде показана на екрані і вислана на e-mail користувача.

Заплатити потрібно 17 грн. (без комісії банку). Найчастіше комісія складає 3 грн. Тож завчасно впевніться, що на вашому картковому рахунку достатньо коштів для оплати послуги.

Оскільки слухач не знає власника будинку, проте володіє інформацією щодо адреси, розглянемо приклад пошуку в Реєстрі саме на цьому прикладі, тобто за адресою об’єкта нерухомості.

Встановіть позначку, що відповідає варіанту пошуку, та натисніть кнопку «Далі». У вікні, що відкрилось, оберіть значення в полі «Регіон». У полі «Адреса» почніть вводити назву міста та вулиці та оберіть потрібний варіант із підказок системи.

Заповніть інші необхідні параметри адреси. Наприклад, оберіть «Тип будівлі» – «Будинок» та введіть його номер; оберіть «Тип об’єкта» – «Квартира» та вкажіть її номер.

При натисненні кнопки «Знайти» буде виконуватись пошук по вказаній адресі.

Якщо за вказаною адресою буде знайдений об’єкт нерухомості, відбудеться перехід до сторінки підтвердження реквізитів платника, які необхідні для здійснення on-line оплати. Якщо за вказаною адресою об’єкт нерухомості не буде знайдений, користувач має змогу повернутись до сторінки з введенням адреси або до сторінки з варіантами пошуку.

Зверніть увагу: якщо Ви вирішили повторити пошук за адресою, необхідно підтвердити, що пошук виконує людина, а не комп’ютерний робот. Для цього потрібно встановити позначку «Я не робот».

По завершенні Тетяна Тюпляєва  закликала жителів Херсонської області телефонувати до редакції радіо «Таврія» та ставити свої запитання, тим більше, що наступні програми цього циклу будуть також присвячені майновому праву.

Нагадуємо: фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області разом з редакцією Обласного радіо ТРК «Скіфія» готують цикл правопросвітницьких програм під назвою «Знання закону вкаже вихід!»

Надавати юридичні консультації та роз´яснення будуть висококваліфіковані юристи Регіонального та місцевого центрів з надання БВПД, причому крім загального блоку питань, правники відповідатимуть на запитання, які надходитимуть від учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, оскільки законодавство стосовно цих категорій громадян змінюється та вдосконалюється.

Варто зазначити, що жителі Херсонщини мають змогу почути корисну для них інформацію не тільки через мережу проводового радіомовлення, але й на хвилях радіо 100,6 Fm.

Отже, якщо у вас є запитання щодо захисту ваших прав або ви потребуєте роз´яснень чи порад юриста, телефонуйте до редакції Обласного радіо ТРК «Скіфія»:

(0552) 22 43 45 
(у робочі дні з 10.00 до 12.00),

а також на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103
(безкоштовно з усіх стаціонарних та мобільних телефонів)

9

 

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо додо місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги: 

 

Херсонська область
Бериславський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Берислав, вул. Воскресеньска (Рози Люксембург), 6-А
>

Великоолександрівське бюро правової допомоги

смт.Великоолександрівка, вул.Леніна, 138

>

Високопільське бюро правової допомоги

смт.Високопілля, вул Леніна, 10

>

Нововоронцовське бюро правової допомоги

смт. Нововоронцовка, вул. Суворова, 4

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Гола Пристань, пров. Курортний, 7
>

Скадовське бюро правової допомоги

м. Скадовськ вул. Сергіївська, 4

>

Каланчацьке бюро правової допомоги

смт. Каланчак, вул. Херсонська, 9

Каховський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Каховка, вул. Велика Куликовська, 138
>

Генічеське бюро правової допомоги

м. Генічеськ, вул. Леніна, 6

>

Новокаховське бюро правової допомоги

м. Нова Каховка, вул. Французька, 5

>

Великолепетиське бюро правової допомоги

смт. В.Лепетиха, вул. Куйбишева, 15

>

Верхньорогачицьке бюро правової допомоги

смт. Верхній Рогачик, вул. Владичанського, 16

>

Горностаївське бюро правової допомоги

смт. Горностаївка, вул. Леніна, 172

>

Іванівське бюро правової допомоги

смт. Іванівка, вул. Молодіжна, 4

>

Нижньосірогозьке бюро правової допомоги

смт. Нижні Сірогози, вул. Садова,10

>

Новотроїцьке бюро правової допомоги

смт. Новотроїцьке, вул. Чапаєва, 3

>

Чаплинське бюро правової допомоги

смт. Чаплинка, вул. Грушевського, 38, другий поверх

Херсонський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги м. Херсон, вул. Стрітенська, 7
>

Олешківське бюро правової допомоги

м. Олешки, вул. Гвардійська, 4

>

Білозерське бюро правової допомоги

смт. Білозерка, вул. К.Маркса, 108