назад

Фахівці Другого одеського місцевого центру з надання БВПД на виїзді консультували клієнтку щодо питань оформлення спадщини

vyizn pryyom 2MC 1До Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась мешканка м. Одеса, яка не може за станом здоров’я особисто прибути до Центру, з питанням щодо порядку оформлення спадщини. Тож працівники центру надали жінці правову допомогу за місцем її проживання.

16 серпня 2016 року заступник начальника відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами центру Наталя Мітрофанова та головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій центру Олександр Зінькевич надали адресну правову допомогу гр. К. з питання оформлення її права на спадщину.

Працівники Центру з’ясували, що у січні 2016 року помер син клієнтки. На момент його смерті він був власником 1/2 частки квартири. У встановлений чинним законодавством шестимісячний термін гр. К. подала до однієї з одеських державних нотаріальних контор заяву про прийняття спадщини, однак досі не отримала від нотаріуса свідоцтво про право на спадщину.

Фахівці Центру роз’яснили гр. К., що відповідно до вимог ст. 1261 Цивільного кодексу України вона як мати належить до першої черги спадкоємців за законом.

Крім цього, працівники Центру звернули увагу гр. К. на те, що згідно з вимогами п. 4.15. глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна (зокрема до таких документів відносяться: свідоцтво про право власності; свідоцтво про право на спадщину; договір дарування; договір купівлі-продажу тощо, видані/посвідчені на ім’я/від імені померлого).

На питання юриста Центру про наявність у заявника одного з вищезазначених правовстановлюючих документів, виданих/посвідчених на ім’я/від імені її померлого сина, гр. К. повідомила, що вона не має таких документів, бо їх утримує у себе жінка її сина.

Працівником Центру роз’яснено заявнику, що жінка її сина, як і вона, його матір, є спадкоємцями першої черги, і спадщина має бути поділена між ними в рівних частинах. Другий спадкоємець не має права утримувати у себе оригінали правовстановлюючих документів та має надати їх нотаріусу добровільно або на вимогу нотаріуса для видачі свідоцтва про право на спадщину як їй так і заявниці, як матері померлого. У разі ненадання нотаріусу другим спадкоємцем оригіналів таких документів, у заявника є право звернутися до суду для визнання за собою права власності на частину нерухомості, що залишилась після смерті сина.

Для оформлення права на спадщину гр. К. роз’яснено, що в першу чергу до Шостої одеської державної нотаріальної контори необхідно особисто подати письмову заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частину квартири. У разі неможливості подати таку заяву особисто (незручного розташування контори від місця проживання спадкоємця), вона може бути подана по пошті. У разі подання заяви поштою, підпис заявника на цій заяві обов’язково має бути засвідчений нотаріально (зробити це можна в іншій державній нотаріальній конторі/приватного нотаріуса). В разі неможливості прибути до тієї чи іншої державної нотаріальної контори за станом здоров’я заявниця може викликати нотаріуса додому для того, щоб засвідчити заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину.

З метою недопущення порушення прав заявника, сприяння в оформленні її права на спадщину, враховуючи її стан здоров’я, гр. К. надано безоплатну первинну правову допомогу, зокрема складено від імені клієнта проекти заяв до Шостої одеської державної нотаріальної контори:

– про видачу свідоцтва про право на спадщину за Законом.

– про надання інформації про стан розгляду заяв про прийняття спадщини та про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом.

Отже, клієнту запропоновано отримати від державної нотаріальної контори офіційну інформацію про причини неоформлення спадщини.

Таким чином, у разі невидачі гр. К. свідоцтва про право на спадщину в подальшому, Центром буде розглянуто питання про надання їй безоплатної вторинної правової допомоги, з метою звернення до суду для визнання за нею права власності на спадкове майно.

За правовою допомогою звертайтеся до Другого місцевого центру за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Телефони: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44.

Електронна адреса: odesa2.odesa@legalaid.gov.ua

Skype: legalaid_odesa2

Єдиний телефонний номер

системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103