назад
29.09.16

Фахівці Голованівського місцевого центру з надання БВПД провели правоосвітній захід на Гайворонщині

128 вересня 2016 року, з метою інформування молоді про відзначення 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод, представники Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували захід для учнів старших класів  Таужненської ЗОШ Гайворонського району.
Лекцію на тему “Українській Громадській Групі сприяння виконанню Гельсінських угод — 40 років!” провели Олександр Лісовий, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги та Михайло Коломійчук, начальник відділу правової консультації та інформації. 
Михайло Коломійчук розповів слухачам про історію виникнення УГГ: у 1975 році уряди 3 держав Європи та Північної Америки, у тому числі й уряд СРСР, підписали Гельсінські угоди, що повинні були закріпити нові відносини у Європі та забезпечити виконання у кожній з них принципів демократії та прав людини. У листопаді 1976 року українські дисиденти-правозахисники об’єдналися в Українську групу сприяння виконанню Гельсінських угод в Україні. Саме вона стала найбільшою правозахисною організацією в республіці, а в 1988 році на її основі була утворена Українська Гельсінська спілка”.
 
2
 
“Важливе значення УГГ полягає в тому, що це була перша дійова опозиційна організація, яка утворилась на легальних засадах. Вона не двозначно поставила українську проблему в контекст загальнолюдських цінностей. Особливе значення мало те, що вона стала на захист прав не тільки українців, а й представників інших національностей в Україні. Вражають твердість і послідовність членів УГГ у відстоюванні своїх принципів” – зазначив Олександр Лісовий.
Фахівці місцевого центру роздали учасникам заходу інформаційні буклети «Українській Громадській Групі сприяння виконанню Гельсінських угод — 40 років!».
Нагадаємо, що це перший із низки запланованих заходів в навчальних закладах області, до відзначення 40-ї річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод.
Наприкінці зустрічі у приміщенні ЗОШ Гайворонського району працював мобільний консультаційний пункт. Працівники місцевого центру надали консультації викладачам та працівникам навчального закладу з питань, які їх цікавили.
 
3
 
 
Додатково: Українська Гельсінська група (Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод) – легальна організація дисидентів України, створена 9 листопада 1976 року.
Керівник – М. Руденко (письменник), голова – В. Чорновіл.
До складу організації входили 41 особа. У 1980 році більшість членів групи, серед них В. Стус, С. Хмара, В. Чорновіл, М. Руденко, О. Тихий, Л.Лук’яненко тощо, були незаконно засуджені до різних строків ув’язнення за правозахисну діяльність.
У липні 1988 року УГГ була реорганізована в Українську Гельсінську спілку.
 
4