назад

Фахівці Іванівського бюро правової допомоги проконсультували громадян щодо правил добросусідства щодо спільних меж (між сусідніми земельними ділянками)

zemelni putannya Ivanivka22 грудня 2016 року фахівці Іванівського бюро правової допомоги спільно з представниками Іванівської районної державної адміністрації провели консультування жителів Петрівської сільської ради щодо розмежування земельної ділянки між сусідами.

Головний спеціаліст Іванівського бюро правової допомоги Оксана Яременко роз’яснила присутнім норми земельного законодавства:

Власники та користувачі сусідніх земельних ділянок (сусіди) повинні обирати такі способи використання землі, які відповідають цільовому призначенню земельних ділянок та за яких власникам і землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдаватиметься найменше клопотів.

Зазвичай межі суміжних земельних ділянок сусідів встановлюються при проведенні землевпорядних робіт. У разі неможливості виявлення дійсних меж, їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки.

Статтею 108 Земельного кодексу України закріплено порядок спільного використання межових споруд. У її першому пункті зазначено, що у випадках, коли сусідні земельні ділянки відокремлені рослинною смугою, стежкою, рівчаком, каналом, стіною, парканом або іншою спорудою, то власники цих ділянок мають право на їх спільне використання, якщо зовнішні ознаки не вказують на те, що споруда належить лише одному з сусідів.

Стаття 109 Земельного кодексу України про використання дерев, які стоять на межі земельних ділянок, містить чотири пункти:

1. Дерева, які стоять на межі суміжних земельних ділянок, а також плоди цих дерев належать власникам цих ділянок у рівних частинах.

2. Кожен із сусідів має право вимагати ліквідувати дерева, які стоять на спільній межі. Витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах.

3. Сусід, який вимагає ліквідації дерев, які стоять на спільній межі, повинен один нести витрати на ліквідацію дерев, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на дерева.

4. Вимога на ліквідацію дерев (кущів) виключається, якщо вони служать межовими знаками і залежно від обставин не можуть бути замінені іншими межовими знаками.


Тому, якщо виходити з положень цієї глави ЗК України, у сфері відносин добросусідства можна виділити два основні напрями правового регулювання:

• відносини щодо розмежування суміжних володінь і запобігання безпосередньому порушенню меж земельних ділянок. Врегулюванню даних відносин у чинному Земельного кодексу України присвячені статті 105-109;

• відносини щодо здійснення опосередкованих впливів на сусідні земельні ділянки, які не пов’язані з безпосереднім порушенням їх меж. Ці відносини регулюються статтями 103, 104 ЗК України.

Органи, на яких покладено завдання вирішення земельних спорів та додержання громадянами правил добросусідства є органи місцевого самоврядування.


За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Роздільна, вул. Привокзальна, 10-А. Тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443

Іванівське бюро правової допомогисмт. Іванівка, вул. Центральна, 93.Тел.: (04854) 2 00 55

Захарівське бюро правової допомогисмт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 9-44-30

Великомихайлівське бюро правової допомоги: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300