назад
17.01.18

Фахівці Координаційного центру зустрілися з представниками Міжнародної асоціації адвокатів

17.01.2018 IBAHRI 516 січня 2018 року фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги зустрілися з делегацією Інституту з прав людини Міжнародної асоціації адвокатів, обговоривши практики взаємодії системи БПД з адвокатами.

Міжнародна асоціація адвокатів (International Bar Association, ІВА), заснована в 1947 році, є провідною міжнародною організацією правників, адвокатських асоціацій та юридичних товариств. ІВА впливає на розвиток реформи міжнародного права та формує майбутнє юридичної професії у всьому світі. Вона налічує понад 80 000 індивідуальних юристів та більше 190 адвокатських асоціацій та юридичних товариств, що охоплюють понад 160 країн. Один з їх провідних напрямів діяльності – захист прав людини. У структурі організації діє окремий інститут – International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI).

Візит зарубіжних правників відбувся у рамках їхньої оціночної місії до України, під час додсліджується діяльність Національної асоціації адвокатів України, положення адвокатської професії в цілому у нашій державі, а також проблеми та виклики, що виникають під час взаємодії адвокатів та адвокатських спільнот із державними органами та громадськими організаціями.

17.01.2018 IBAHRI 2

Учасниками зустрічі від Координаційного центру стали начальник відділу стандартів якості правової допомоги Сергій Дрелінський, заступниця начальника відділу взаємодії з адвокатами та органами адвокатського самоврядування Галина Поплавська, заступник начальника відділу міжнародного співробітництва Олександр Дейнеко, помічниця директора Координаційного центру Каріна Арзуманян. IBAHRI представляли директор Інституту Філліп Тахмінджис, менеджерка з юридичних питань Юрат Гузевікьюте, грантовий координатор Анна-Марія Бальтасоунд, литовська адвокатка Інга Абрамавікьюте та британська адвокатка Ровена Моффатт.

17.01.2018 IBAHRI 8

До Координаційного центру делегація звернулася з комплексом питань про залучення та співпрацю з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Олександр Дейнеко розповів делегатам про структуру системи БПД в Україні, компетенції Координаційного, регіональних та місцевих центрів з надання БВПД, а також бюро правової допомоги, особливості залучення адвокатів у різних типах справ та для різних категорій громадян.

17.01.2018 IBAHRI 1

У свою чергу, Сергій Дрелінський розповів колегам про діяльність Координаційного центру та його територіальних відділень у сфері забезпечення якості правових послуг, які надають центри та адвокатами, які співпрацюють із ними; про історію розробки та затвердження Стандартів якості з надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, зібрані під час їх дії кращі практики, та розробку Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі.

17.01.2018 IBAHRI 3

Серед іншого, згадали про оцінювання системи БПД в Україні у світлі стандартів і передового досвіду Ради Європи, де було позитивно відзначено здійснення моніторингу якості надання БВПД без втручання в адвокатську таємницю.

Галина Поплавська відповіла на питання представників IBAHRI щодо співвідношення, порядку залучення нових адвокатів та особливостей проведення конкурсів з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомог. Зокрема, вона розповіла про дистанційний курси для адвокатів, які бажають залучитися для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Окрім того, вона розповіла про оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, співпрацю з органами адвокатського самоврядування.

17.01.2018 IBAHRI 4

17.01.2018 IBAHRI 6

На завершення, учасники обговорили питання потенційних змін до законодавства, що регулює адвокатську діяльність, останні зміни до Кодексу адвокатської етики НААУ, й проблеми, з якими зіштовхуються адвокати, які співпрацюють з системою БПД під час виконання своїх функцій, у тому числі при наданні БВПД у населених пунктах, що розташовані поблизу лінії зіткнення.

За результатами обговорення представники IBAHRI схвально відгукнулися про поточні практики взаємодії Координаційного центру з надання правової допомоги та його територіальних відділень з адвокатами, та про роботу системи БПД в цілому.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook         YouTube YouTube         Google Google+  тTwitter