назад

Фахівці Коростенського місцевого центру надали правову консультацію стосовно відшкодування моральної та матеріальної шкоди

29.07.2016 - konsultaziaПро порядок відшкодування моральної та матеріальної шкоди, завдану злочинними діями, роз’яснили у Коростенському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Як пояснив потерпілий житель міста Коростеня, який і звернувся до місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги, на даний момент відкрито кримінальне провадження за нанесення йому тілесних ушкоджень середньої тяжкості, в якому його визнано потерпілим.

Фахівці центру роз’яснили наступне:

– загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду встановлено ст. 1166 Цивільного кодексу України (надалі ЦК України), яка зазначає, що майнова шкода, завдана особистим немайновим правам фізичної особи та її майну відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала;

– стаття 1195 ЦК України надає потерпілому право відшкодувати також заробіток (дохід) втрачений ним та інші додаткові витрати.

– відповідно до ст. 1168 ЦК України, моральна шкода, завдана фізичній особі неправомірними діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала.

– стаття 128 Кримінального процесуального кодексу України передбачає право особи, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та моральної шкоди, під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред’явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого.

Позов про відшкодування моральної та матеріальної шкоди може бути подано й в загальному порядку, поза межами кримінального провадження.

Після наданих консультацій фахівці центру заповнили звернення для призначення адвоката від держави, який підготує позовну заяву та представлятиме інтереси потерпілого в суді.