назад

Як захистити право на оплату праці та стягнути невиплачену заробітню платню зі збанкрутілого підприємства – консультують на Дніпропетровщині

Протягом червня – липня до Другого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги тричі зверталися громадяни з питанням щодо стягнення нарахованої та невиплаченої заробітної плати. Усі вони працювали або і досі працюють у ПАТ «Криворізький турбінний завод «Констар». Як з’ясувалося, 12.08.2014 року щодоПАТ «Криворізький турбінний завод «Констар» Господарським судом Дніпропетровської області порушено справу про банкрутство та на сьогодні завод перебуває на стадії санації. У зв’язку з цим на підприємстві виплата заробітної плати працівникам затримується.

Зазвичай, у випадку невиплати нарахованої заробітної плати, працівникам необхідно звернутися до місцевого загального суду за місцезнаходженням боржника з заявою про видачу судового наказу. Проте, оскільки щодо боржника, ПАТ «Криворізький турбінний завод «Констар», порушено справу про банкрутство, відповідно до ч.4 ст.10 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”  суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про стягнення заробітної плати.

Громадяни, які звернулися до Центру з зазначеного вище питання не належать до жодної з категорій суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, однак працівники центру надали вичерпні консультації та допомогли в складанні процесуальних документів для того, щоб громадяни могли самостійно звернутися до суду.

Звертаємо увагу працівників на те, що для вирішення питання про стягнення заробітної плати з підприємства, що знаходиться в процесі банкрутства, необхідно звертатися до господарського суду за місцезнаходженням підприємства. При цьому необхідно подавати не заяву окремого провадження про видачу судового наказу, а позовну заяву про стягнення заборгованості по заробітній платі. Якщо ж працівникові заробітна плата не була виплачена навіть після звільнення з підприємства, він має право на підставі ст. 117 КЗпП України також вимагати стягнення середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку, а при непроведені його до розгляду справи – по день постановлення рішення.

Нагадуємо, що Другий криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою – м. Кривий Ріг, пр-т Героїв-підпільників, 1А.

Телефон – 097 139 88 57.

Електронна адреса:kryvyyrih2.dnipro@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів у всіх регіонах України — 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України)