назад

Фахівці Регіонального та місцевого центрів взяли участь у заході за круглим столом для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

25.05.2016 - kruhli stil 125 травня у прес-центрі Житомирської міської ради відбулась зустріч у форматі круглого столу для випускників професійно-технічних навчальних закладів м. Житомира, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Захід відбувся за ініціативи Житомирського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, в якому взяли участь заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська та директор Житомирського місцевого центру Тетяна Кулик.

Також серед учасників були начальник управління ведення реєстру територіальної громади Житомирської міської ради Ірина Ярош, начальник відділу соціальної роботи міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Ольга Іваницька, начальник відділу активної підтримки безробітних Житомирського міського центру зайнятості Людмила Шейнич, головний спеціаліст відділу по обліку та розподілу жилої площі Житомирської міської ради Ілона Сівко та психолог КЗ «Обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування Наталія Черниш.

Зі вступним словом виступила директор Житомирського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Світлана Юрченко, яка неодноразово наголосила на важливості зустрічі.

«У цьому році закінчують навчання 25 учнів, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Від імені усіх виступаючих, хочу привітати вас із закінченням навчання.

Наша зустріч сьогодні є традиційною для випускників професійно-технічних навчальних закладів.

Сьогодні для вас, дорогі випускники, будуть доносити інформацію представники державних установ, відділів міської ради, які дотичні до вирішення ваших проблем, які можуть зустрітися у житті», – констатувала Світлана Юрченко.

25.05.2016 - kruhli stil 5

Наталія Радушинська у своєму 20-хвилинному виступі розповіла про переваги безоплатної вторинної правової допомоги, про роботу Регіонального центру та про можливість звернення у разі виникнення питань по кримінальним провадженням.

Також вона проаналізувала успіхи роботи Регіонального центру за 2015 рік.

«Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги створено 1 січня 2013 року у кожному обласному центрі України. Безоплатна вторинна правова допомога – це допомога професійних адвокатів, яких у системі БВПД Житомирської області налічується більше 140, – саме з цього розпочала заступник директора. – Сьогодні ніхто не застрахований від проблем, тому з моменту затримання працівниками поліції чи іншими правоохоронними органами, ви маєте право на захист адвоката від держави. Таке право має будь-яка затримана особа, не залежно від фінансового стану.

За три роки роботи Регіонального центру надали адвокатів для захисту близько 5 тисячам осіб».

Також Наталія Радушинська попросила звернути увагу на єдиний номер 0-800-213-103, який працює безкоштовно та цілодобово.

25.05.2016 - kruhli stil 2

Директор Житомирського місцевого центру Тетяна Кулик детально розповіла про категорії громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах.

«Уже рік на території України відкрилося 100 місцевих центрів, які надають допомогу у цивільних та адміністративних справах.

Хочу наголосити, що місцеві центри надають допомогу найбільш вразливим верствам населення. Ви, діти-сироти, повинні знати, що при наявності проблем можете звертатися до місцевого центру, що знаходиться на вулиці Гагаріна, 47, де професійні фахівці центру нададуть вам консультацію. А у разі необхідності адвокат від держави буде представляти ваші інтереси у суді.

У буклетах ви можете ознайомитися з іншими категоріями населення, які можуть отримати адвоката від держави, а також дізнатися адреси та телефони усіх місцевих центрів Житомирської області», – зазначила директор Житомирського місцевого центру.

Під час виступу фахівців центрів, інтегратор Житомирського місцевого центру Вікторія Тогунова роздала присутнім за круглим столом брошури з інформацією про місцевий центр, місцем знаходження усіх центрів у Житомирській області.

25.05.2016 - kruhli stil 6 25.05.2016 - kruhli stil 7
25.05.2016 - kruhli stil 8 25.05.2016 - kruhli stil 9

Наталія Радушинська нагадала, що цьогоріч у Міністерстві юстиції ліквідовано районні управління юстиції та прийнято рішення про створення бюро правової допомоги, де кожен зможе отримати юридичну допомогу, доступ до послуг адвоката та до електронних сервісів Мін’юсту.

«У зв’язку з цим ми прагнемо залучити максимальну кількість молодих фахівців, які нещодавно закінчили вузи, та тих студентів, які закінчують юридичні факультети і мають освітній рівень бакалавра, на посади керівників бюро правової допомоги», – зазначила Наталія Радушинська.

Вона повідомила, що для участі у конкурсі потрібно заповнити он-лайн заявку на сайті http://legalaid-jobs.in.ua/. Збір заявок триватиме ще упродовж тижня – до 31 травня. Далі претендентам необхідно буде пройти дистанційний курс навчання та інтерв’ю із конкурсною комісією. «З часу оголошення конкурсу участі у ньому виявили бажання взяти понад 159 претендентів із Житомирської області», – відмітила заступник директора Регіонального центру.

Нагадаємо, що конкурс з відбору керівників бюро правової допомоги проходить із 4 квітня до 15 липня 2016 року. Етап збору електронних заявок від претендентів закінчиться 31 травня. Впродовж 8-17 червня претенденти, які відповідають формальним вимогам, будуть запрошені до проходження онлайн-курсу дистанційного навчання. Інтерв’ювання кандидатів, які успішно пройшли дистанційний курс – із 30 червня до 15 липня 2016 року.

На завершення зустрічі присутні мали змогу задати питання. Найбільше слухачів цікавила можливість звернення до Регіонального та місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

25.05.2016 - kruhli stil 3