назад

Фахівці Сарненського МЦ долучилися до молодіжного марафону, приуроченого Дню боротьби зі СНІДом

Щороку на початку грудня  у різних куточках планети відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988 та започатковано з метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликану поширенням ВІЛ-інфекції, а також як день пам’яті жертв цього захворювання.

Тож, саме цього Дня на центральній площі міста фахівці Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, об’єднавши зусилля із партнерами, долучилися до молодіжного марафону до Дня боротьби зі СНІДом, який відбувся за підтримки Сарненської районної державної адміністрації.

Зокрема, усі присутні на заході мали можливість дізнатися про всі види правових послуг, а також де їх можна отримати , та головне – способи захисту прав громадян.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні,  особи,  які звернулися за наданням статусу біженця та яким надано  статус  біженця  в  Україні,  інші іноземці  та  особи  без  громадянства,  які на законних підставах тимчасово  перебувають на території України, мають право на проведення  тестування з метою виявлення ВІЛ з одержанням  кваліфікованої консультації до  і  після  проведення тестування,  що  здійснюється  відповідно  до протоколу проведення такого  тестування,  затвердженого  центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Усі люди,  які живуть з ВІЛ,  мають право на безперешкодне ознайомлення  з  інформацією   про   стан   свого   здоров’я,   що зберігається в закладах охорони здоров’я.

Усі   люди,   які   живуть   з   ВІЛ,   мають  право  бути поінформованими  про  послуги  із забезпечення необхідної їм психологічної, соціальної та правової підтримки і за бажанням одержати таку підтримку у спосіб,  що  не  зумовить  розкриття  їх ВІЛ-статусу.

Крім  загальних прав і свобод людини і громадянина, люди, які живуть з ВІЛ, мають також право на:

відшкодування шкоди, пов’язаної з обмеженням їхніх прав унаслідок розголошення  чи розкриття інформації про їх позитивний ВІЛ-статус;
безоплатне забезпечення антиретровірусними препаратами та лікарськими  засобами  для  лікування  опортуністичних  інфекцій у порядку,  встановленому центральним  органом  виконавчої  влади  у галузі охорони здоров’я (Закон України Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ”).


Дуже важливо пам’ятати про те, що люди, які хворіють на цю недугу, як ніхто потребують уваги та підтримки, а тому нам усім необхідно не забувати про те, що вони мають ті ж права, що і інші та формувати толерантне відношення до них.

У заході також взяли участь: представники Сарненської райдержадміністрації, Сарненського районного центру сім’ї, дітей та молоді, Сарненського відділу поліції, а також вихованці психологічного театру “ARTSCHOOL” Люхчанської ЗОШ.