назад

Фахівці системи БПД консультують краян з правових питань та інформують про реалізацію правопросвітницького проекту “Я маю право!”

hus 2 Консультування громадян та правопросвітницька діяльність – основні завдання фахівців безоплатної правової допомоги на Закарпатті, які мають на меті підвищення правової свідомості громадян та забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги якомога ширшого кола осіб.

    У четвер, 1 березня, заступник начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Хустського місцевого центру Мирослава Скляр та головний спеціаліст відділу правової консультації та інформації Діана Дівинець провели консультування громадян у Хустській районній бібліотеці, де створено дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.
   На прийом до фахівців звернулося 5 громадян, які перевірили свою належність до категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, дізналися про перелік документів, необхідних для отримання такої допомоги, а також отримали роз’яснення законодавства щодо складання заповіту, прийняття спадщини, порядку приватизації земельної ділянки, складання договору-дарування, порядку перерахування пенсії за відсутності трудового стажу тощо.
    З метою розширення доступу до БПД, консультування громадян про їхні конституційні права, у тому числі право на безоплатну правову допомогу, 1 березня директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко, заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Юрій Щербей спільно з представником ГТУЮ у Закарпатській області провели виїзний прийом громадян в Ірлявській сільській раді. На прийом звернулося 4 громадян. Всі присутні отримали фахові правові консультації.
   У середу, 28 лютого, працівники Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечили роботу дистанційного пункту в Хустському районному територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) районної державної адміністрації. Нині у закладі перебуває 27 людей похилого віку та інвалідів. Громадяни, які належать до соціально вразливої категорії та проживають у відділенні стаціонарного догляду центру, отримали консультації щодо захисту їхніх майнових прав та інформаційні буклети.
   Крім цього, фахівці провели робочу зустріч з директором терцентру Василем Липчеєм, під час якої обговорили питання щодо подальшої співпраці з метою забезпечення мешканців закладу доступу до безоплатної правової допомоги.

centr zaj

    Цього ж дня директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Марія Рішко, заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Іван Голубка спільно з представниками ГТУЮ у Закарпатській області та Департаменту соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації провели правопросвітницький захід, спрямований на запобігання безробіттю, в Ужгородському МЦЗ.
   Під час заходу фахівці безоплатної правової допомоги надали юридичні консультації усім бажаючим та розповіли про види правових послуг, які надаються працівниками Ужгородського місцевого та Регіонального центру з надання БВПД в Закарпатській області, бюро правової допомоги; роз’яснили, який порядок звернення, які категорії осіб мають право на БВПД та наголосили на внесених змінах у законі України «Про безоплатну правову допомогу».
   У вівторок , 27 лютого, заступник начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Мирослава Скляр та головний спеціаліст відділу правової консультації та інформації Діана Дівинець провели консультування мешканців краю у приміщенні Хустського міськрайонного центру зайнятості. Дистанційний пункт створено з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги для соціально вразливих категорій громадян: безробітних, людей з особливими потребами, ветеранів війни, внутрішньо переміщених осіб та ін. Графік проведення консультування громадян працівниками Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги погоджено з керівництвом центру зайнятості та розміщено на інформаційному стенді.

hus 1
   На прийом до фахівців звернулося 4 громадян, які перевірили свою належність до категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, дізналися про перелік документів, необхідних для підтвердження належності до суб´єктів права на таку допомогу тощо.

    26 лютого начальник відділу право просвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Мирослава Пилипчинець та головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Оксана Задна провели семінар для учасників АТО.
   Фахівці ознайомили учасників заходу з діяльністю Мукачівського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги, послугами, які надають фахівці місцевого центру учасникам АТО. Присутні також отримали консультаційну допомогу з правових питань, соціального забезпечення, отримання земельної ділянки, прийняття на роботу, отримання пільг (на оздоровлення), субсидій тощо. Такі просвітні заходи та консультативна допомога учасникам АТО спрямовані на швидку адаптацію в суспільство та повернення до цивільного життя, отримання соціальних гарантій та пільг з найменшими перепонами та юридичними проблемами. Крім того, присутніх було поінформовано про реалізацію Всеукраїнського просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та надано їм буклети консультативного характеру, розроблені Міністерством юстиції України в рамках Всеукраїнського просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

   Упродовж прийомів громадян та правопросвітницьких заходів фахівці також роздають краянам інформаційні матеріали з координатами місцевих центрів, бюро правової допомоги, буклети консультативного характеру щодо безоплатної передачі земельної ділянки громадянам із земель державної і комунальної власності, встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, умов призначення і виплат допомоги при народженні дитини, прийняття спадщини, позбавлення батьківських прав, стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, встановлення факту родинних відносин, поновлення на роботі незаконно звільненого працівника тощо та буклети, видані в рамках Всеукраїнського правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!».