назад

Участь директора Регіонального центру в засіданні обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення

viber image501 березня 2018 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ростислав Руденко взяв участь в засіданні обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, до складу якої він входить.

Зі вступним словом виступила голова обласної МКМР з правової освіти населення, заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець, яка проінформувала присутніх про новий склад обласної МКМР з правової освіти населення та висловила побажання щодо організації дієвої та результативної роботи ради як в області, так і в районах регіону.

Відповідальний секретар обласної МКМР з правової освіти населення, заступник начальника управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Волинській області Микола Герасимик зосередив увагу на завданнях обласної, районних та міських МКМР з правової освіти населення, основним серед яких є реалізація державної політики щодо забезпечення правової освіти населення відповідного регіону та поширення кращого досвіду у цій сфері.

Микола Герасимик також розповів про загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!» та ознайомив з основними здобутками та проведеними заходами з реалізації цього проекту у 2017 році.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ростислав Руденко ознайомив присутніх з порядком та підставами надання первинної та вторинної правової допомоги, основними цілями та напрямками роботи установ системи БПД області, зазначивши також, що Регіональний центр, місцеві центри з надання БВПД та Бюро правової допомоги регіону беруть активну участь в реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Ростислав Руденко звернув увагу присутніх на збільшенні в порівнянні з минулими роками кількості осіб, які звертаються до центрів з надання БВПД за правовою допомогою, у тому числі і первинною, в той час як основним завданням центрів з надання БВПД є надання безоплатної вторинної правової допомоги, тобто організація захисту або представництво інтересів громадян у судах.

viber image9

Ним же було зазначено, що органи місцевого самоврядування з урахуванням потреб територіальної громади відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть утворювати в порядку, встановленому законом, спеціалізовані установи з надання безоплатної первинної правової допомоги, діяльність яких сприятиме посиленню правової обізнаності населення.

З метою поширення інформації про право на безоплатну правову допомогу та розширення кола надавачів первинної правової допомоги, центри з надання БВПД та бюро правової допомоги взаємодіють з низкою партнерських організацій та установ.

viber image2

Станом на сьогоднішній день підписано 162 меморандуми та угоди про співпрацю, зокрема, з рядом районних державних адміністрацій, районних, міських, селищних рад та об’єднаних територіальних громад, багатьма центрами зайнятості, уповноваженими органами з питань пробації, громадськими організаціями та товариствами, спілками учасників АТО, соціальними службами, навчальними закладами, бібліотечними системами, адвокатами, які надають послуги на основі Pro bono, а також різними державними закладами і установами.

Упродовж минулого року місцевими центрами з надання БВПД було підготовлено та подано на розгляд сесій місцевих рад 18 Програм надання безоплатної правової допомоги, 13 з яких було прийнято.

Разом з цим було наголошено, що у минулому році з системою БВПД Волині на основі укладених контрактів співпрацювало 79 адвокатів. Найближчим часом ці ряди можуть поповнити ще 27 адвокатів, котрі успішно пройшли відкритий конкурс та були внесені до реєстру адвокатів, які надають БВПД.

Директор Регіонального центру підкреслив, що перед системою БПД області ставиться низка завдань у сфері правопросвітництва та проведення інформаційних кампаній з метою поширення інформації про роботу системи безоплатної правової допомоги, про право соціально незахищених громадян на отримання адвокатських послуг за державний кошт та про загальнонаціональний правопросвітницький проект Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!». Однак, достатнє фінансування цієї ділянки відсутнє.

Взаємодія з державними органами виконавчої ради і місцевого самоврядування була б доцільною в частині виділення коштів на виготовлення і розміщення зовнішньої соціальної реклами на правову тематику в населених пунктах області та на друк інформаційних матеріалів для поширення серед цільових груп населення працівниками Центрів і Бюро, а також сприяння у розміщенні відповідної інформації у ЗМІ.

viber image7

На завершення заходу членами ради було схвалено План роботи обласної МКМР з правової освіти населення на 2018 рік та рекомендації щодо організаційного та методичного забезпечення роботи міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення щодо реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» у 2018 році. Зокрема, обласна МКМР з правової освіти населення рекомендувала посилити співпрацю з головним територіальним управлінням юстиції в області, Регіональним центром, місцевими центрами з надання БВПД та Бюро правової допомоги щодо розміщення зовнішньої реклами, проведення правопросвітницьких заходів, створення мобільних груп з надання консультацій жителям сільської місцевості, розміщення відеороликів та інформацій проекту «Я МАЮ ПРАВО!» на сайтах, у ЗМІ, транспорті, доступних для громадян місцях тощо.

Додатково:
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua
Склад обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення:
http://voladm.gov.ua/npa/index.php?content=all