назад

Фахівці системи БПД консультують

Як отримати грошову компенсацію на житло учасникам АТО?

2017 03 29R5
На сьогодні, чимала кількість військовослужбовців Збройних сил України перебувають на квартирній черзі. Як один із шляхів вирішення цього питання та реалізації законного права таких осіб на житло від держави є грошова компенсація.

Право на отримання грошової компенсації

Отримати грошову компенсацію мають право:
– члени сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції;
– особи з інвалідністю I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції та потребують поліпшення житлових умов.

Що для цього потрібно?

Для отримання грошової компенсації зазначені категорії осіб повинні перебувати на квартирному обліку в межах адміністративно-територіальної одиниці, що обслуговується органом соціального захисту населення.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» передбачено категорії осіб, у зв’язку з чим забезпечення житлом має відбуватися відповідно до черговості, яка починається з категорії І (це стосується членів сімей загиблого), та в порядку взяття на квартирний облік.

У першу чергу компенсацію за житло отримують сім’ї загиблих учасників АТО (дружина, діти, батьки). Що стосується осіб з інвалідністю I та II групи, які підпадають під дію Постанови, то щодо них виплати здійснюються в порядку взяття їх на квартирний облік.

Документи, які необхідно подати для отримання грошової компенсації

Перш за все, особа повинна підготувати та подати заяву до органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку. До заяви необхідно додати копії: документа, що посвідчує особу, докази приналежності до сім’ї загиблого учасника АТО (посвідчення встановленого зразка), документи щодо перебування в зоні АТО (довідка встановленого зразка) тощо, документи що підтверджують інвалідність, рішення про взяття члена сім’ї на квартирний облік – у разі окремого перебування на квартирному обліку такої особи та членів її сім’ї, та їх згода (викладена у письмовій формі), крім малолітніх та неповнолітніх дітей, щодо включення їх в розрахунок грошової компенсації.

Щодо термінів розгляду заяви та призначення грошової компенсації

Протягом 5 робочих днів з дня прийняття заяви з усіма необхідними документами орган соціального захисту населення обстежує матеріально-побутові умови заявника, про що складає відповідний акт. Після чого, орган соціального захисту населення має 3 робочих дні, а в окремих випадках, визначених законодавством (пункт 22 Порядку), 10 робочих днів для того, щоб внести подання про виплату грошової компенсації до комісії. У свою чергу, комісія має 5 робочих днів з дня надходження подання на його розгляд по суті та прийняття рішення щодо призначення або відмови в призначенні грошової компенсації.

Звертаємо увагу на те, що кошти виділяються спочатку з держбюджету місцевому бюджету і після цього збирається комісія та приймає рішення на засіданні: кому, в якій сумі та в якій черговості виділяти кошти на спеціальний рахунок. Загалом, рішення приймається оперативно, але головне – отримати кошти місцевим бюджетом з держбюджету.

Який розмір компенсації можна отримати?
При визначенні розміру грошової компенсації беруться до уваги кількість осіб, регіон та потреби в збільшенні житлової площі. Розрахунок такої компенсації проводиться за формулою, що зазначена у п.20 Порядку до Постанови №719. Так, протягом 3 робочих днів з моменту прийняття рішення його копія із зазначенням суми належної грошової компенсації надсилається заявнику та відповідному структурному підрозділу органу соцзахисту населення.

Потрібно врахувати!

Члени сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО, а також особи з інвалідністю I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, для отримання такої компенсації повинні стояти на квартирному обліку (для поліпшення умов). Разом з цим, якщо мова йде про неповнолітніх членів сім’ї, то зазначена норма не застосовується. Проте, під час визначення розміру грошової компенсації розрахунок проводитися з врахуванням неповнолітніх осіб.

Запам’ятайте, що орган соцзахисту робить лише подання, а рішення про виділення компенсації приймає комісія. Так, коли отримано позитивне рішення комісії про виділення коштів, особі необхідно відкрити поточний рахунок зі спеціальним режимом використання в Ощадбанку, на який орган соцзахисту перераховує призначену компенсацію. Звертаємо увагу на те, що ці кошти можуть бути витрачені виключно на придбання житла, тобто як в прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному або на вторинному ринку, так і шляхом інвестування в об’єкти житлового будівництва (у тому числі кошти на оформлення права власності, сплати податків та зборів). Використання коштів на оплату посередницьких послуг забороняється.

Важливо!

Раніше органи влади на місцях отримували субвенції від держави за рахунок бюджету та самостійно вирішували, яку квартиру купувати для зазначених категорій, в якому районі та якою площею. Відтепер, особа самостійно може вирішити житлове питання та вибрати житлове приміщення будь-якої площі, в будь якому місті чи районі. Це означає, що особи можуть самостійно розпоряджатися своїми коштами на житло та покращити умови проживання в залежності від кількості членів сім’ї, віку та статі.

Необхідно врахувати, що перерахунок коштів зі спеціального рахунку як оплату за договором на інший рахунок повинно бути погоджено з органом соціального захисту населення. Для цього особі необхідно надати один примірник договору, в якому повинно зазначатися про те, що житло набувається у власність заявника.

При цьому, орган соцзахисту населення надає згоду на переказ коштів у випадках:
– якщо площа житла, що є предметом договору не є меншою ніж та, що необхідна для зняття з квартирного обліку;
– якщо ціна договору є меншою або дорівнює сумі грошової компенсації;
– якщо власником (співвласником) житла за договором стає неповнолітній член загиблого або повнолітня недієздатна особа від імені яких укладався договір і яким відповідно призначалася компенсація;
– якщо строк виконання договору купівлі-продажу не перевищує 2-х місяців, а строк виконання інвестиційного договору – 2-х років з дня його укладення.

І ще одне, якщо протягом року з дня зарахування коштів на спеціальний рахунок заявник не уклав договір і не здійснив переказ коштів на придбання житла, банк повертає суму грошової компенсації зі спеціального рахунку заявника на рахунок органу соцзахисту населення.

Жанна Патєхіна,
заступник начальника відділу організаційної роботи,
юридичного забезпечення діяльності та інформації