назад

17580226 1327390680639850 1713591369 n

Нещодавно керівник Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак провела виїзний прийом громадян з метою надання правової допомоги та юридичних консультацій жителям с. Ковалівка Монастириського району. Очільниця бюро надала ґрунтовне роз’яснення щодо процедурних аспектів реєстрації місця проживання особи.

За отриманням правових консультацій до Галини Джумак звернулися 5 мешканців населеного пункту. Вони цікавилися порядками оформлення спадщини за законом, виконання рішення суду, реєстрації місця проживання особи.

Окрім того, працівниця бюро провела урок правових знань з учнями 9 та 11 класів у Ковалівській ЗОШ І-ІІІ ст. Монастириського району на тему: «Відповідальність неповнолітніх за вчинення адміністративного правопорушення та злочину». Опісля Галина Джумак здійснила інформаційну роботу серед вчителів школи, яких ознайомила з основними завданнями бюро правової допомоги.

17619261 1327390740639844 1617215516 n

Реєстрація місця проживання особи

Стаття 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначає, що громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів, за заявою особи реєстрацію може здійснити орган реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання.

У разі якщо особа не може самостійно звернутися до органу реєстрації, реєстрація може бути здійснена за зверненням її законного представника або представника на підставі довіреності, посвідченої в установленому законом порядку (далі – представник).

17619101 1327390793973172 980215556 n

Для реєстрації особа або її представник подає органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг):

  • письмову заяву;
  • документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16-річного віку, подається свідоцтво про народження;
  • квитанцію про сплату адміністративного збору;
  • документи, що підтверджують право на проживання в житлі, перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, проходження служби у військовій частині, адреса яких зазначається під час реєстрації;
  • військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

У разі подання заяви представником особи додатково подаються:

  • документ, що посвідчує особу представника;
  • документ, що підтверджує повноваження особи як представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі).

Реєстрація місця проживання особи за заявою законного представника здійснюється за згодою інших законних представників.

За бажанням батьків чи одного з них документи, зазначені вище для реєстрації місця проживання дитини, можуть бути подані органам державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини, зазначені документи направляють органами ДРАЦС органам реєстрації для реєстрації місця проживання новонародженої дитини.

Реєстрація місця проживання новонародженої дитини може здійснюватися  також на підставі направлених органами соціального захисту населення даних, що зазначив законний представник, з яким постійно проживає дитина, у заяві про призначення допомоги при народженні дитини.

Забороняється вимагати для реєстрації місця проживання подання особою інші, ніж передбачені цією статтею, документи.

Особа може доручити в установленому законодавством порядку подати заяву про реєстрацію місця проживання відповідній посадовій особі виконавців послуг з управління (утримання) багатоквартирного будинку (гуртожитку), об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельного кооперативу, управителя багатоквартирного будинку за місцем її проживання.

Реєстрація місця проживання здійснюється тільки за однією адресою. У разі якщо особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює реєстрацію місця проживання за однією з цих адрес за власним вибором. За адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції.

У разі якщо нове місце проживання особи знаходиться в іншій адміністративно-територіальній одиниці, орган реєстрації після реєстрації такого місця проживання надсилає повідомлення про зняття особи з реєстрації відповідному органу реєстрації за попереднім місцем проживання особи в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Особи, які не проживають за адресою, що зареєстрована як місце їх проживання, більше одного місяця і які мають невиконані майнові зобов’язання, накладені в адміністративному порядку чи за судовим рішенням, або призиваються на строкову військову службу і не мають відстрочки, або беруть участь у судовому процесі в будь-якій якості, зобов’язані письмово повідомити орган реєстрації про своє місце перебування.

Варто зазначити, що відповідно до статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання – тягнуть за собою попередження.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, – тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання сплачується адміністративний збір (ст. 111 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»):

•у разі звернення особи протягом встановленого цим Законом строку – у розмірі 0,0085 розміру мінімальної заробітної плати (13,60 грн.);

•у разі звернення особи з порушенням встановленого цим Законом строку – у розмірі 0,0255 розміру мінімальної заробітної плати (40,80 грн.).

У разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну адміністративну послугу та зараховується до місцевого бюджету за новим місцем проживання.

Потрібно відмітити, що з 1 січня 2017 року на підставі пункту 4 розділу ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 06.12.2016 № 1774-VІІІ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” мінімальна заробітна плата у розмірі 3 200 гривень не застосовується для розрахунку розміру плати за надання адміністративних послуг, вона застосовується у розмірі 1 600 гривень.

Довідково:

Монастириське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Монастириська, вул. Шевченка, 12 А. Тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги в Україні: 0 800 213 103.