назад

Фахівці системи БПД краю сприяють розвитку правопросвітництва та правового виховання учнівської молоді

2017 05 11K2Неабияку роль у формуванні правоспроможного суспільства відіграє правове виховання молоді, що спрямоване, перш за все, на формування якісного рівня їх правової культури, правосвідомості та юридичної обізнаності.

Усвідомлення молоддю правил співжиття і вимог законів, формування поваги до права, законослухняність їх поведінки формуються під впливом спеціальних виховних, правопросвітницьких та інших заходів.

Саме тому фахівці системи безоплатної правової допомоги краю організовують та активно долучаються до проведення заходів такого спрямування.

На минулому тижні директор Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги І. Усатий та головний спеціаліст відділу представництва А. Луцик спільно з начальником Кельменецького районного сектору з питань пробації Центрально-Західного міжрайонного управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, старшим лейтенантом внутрішньої служби Д. Антощуком провели лекцію для учнів 11 класу Кельменецького ліцею-опорного закладу.

Під час лекційного заняття увагу учнів було зосереджено на питаннях шахрайства, його наслідках, а також ризиках, що ймовірні при вступі до вищих учбових закладів інших країн. Також було проаналізовано законодавчу базу, що визначає систему прав дітей та їх захист.

В рамках визначених тем учням було надано поради щодо того, як правильно обирати фірми-посередники для вдалого вступу до закордонних навчальних закладів, на що необхідно звертати увагу (репутація фірми, її досвід, ліцензії та сертифікати на відповідний вид діяльності, позитивні чи негативні відгуки тощо), щоб уберегтися від неочікуваних неприємностей.

Крім того, доповідачі разом з учнями проаналізували зміст понять «малолітня» та «неповнолітня» особа у розумінні сімейного та цивільного законодавства України, поняття цивільної дієздатності та її видів, визначили обсяг прав і обов’язків, що мають такі особи та інше.

Довідково! Кельменецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Кельменці, вулиця Довженка, 9. Контактний телефон: (0 3732) 2 02 01. E-mail: kelmentsi.chernivtsi@legalaid.gov.ua