назад

Фахівці системи БПД краю взяли участь у тематичному заході «Можливості обмежені, здібності безмежні»

2016 12 06 R 105 грудня 2016 року в рамках Всеукраїнського тижня права представники системи безоплатної правової допомоги регіону поінформували осіб з обмеженими можливостями про їх права. Зокрема, йшлося про права на працю, право на професійну правничу допомогу, право на соціальний захист, державні пільги та гарантії тощо.

Захід організовано Чернівецьким міським центром зайнятості, за участі фахівців системи безоплатної правової допомоги регіону, а саме: заступника начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанни Патєхіної, заступника начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євгенії Петрик, головного спеціаліста відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги зазначеного центру Ганни Акатріні, а також головного спеціаліста відділу обліку Головного управління Пенсійного фонду України у Чернівецькій області Аліси Косменко.

2016 12 06 R 2Мета заходу – підвищення правової обізнаності громадян щодо їх прав та свобод, поінформованість про дієвість системи безоплатної правової допомоги та можливість бути захищеним завдяки цій системі, а також сприяння таким особам в самопізнанні, подоланні невпевненості, що викликано певними фізичними вадами здоров’я тощо.

Координатор заходу – заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Чернівецького міського центру зайнятості Маслова-Брукер Тетяна Олександрівна.

Про розуміння поняття безоплатної правової допомоги, різницю між первинної та вторинною видами безоплатної правової допомоги, сутність послуг, які надаються в рамках зазначеної правової допомоги, функціональну різницю та повноваження регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також окремі особливості надання безоплатних правових послуг громадянам у кримінальних та адміністративних провадженнях розповіла присутнім Жанна Патєхіна.

Про роботу адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги мешканцям Чернівецької області, законодавче врегулювання порядку надання такої правової допомоги інвалідам та учасникам АТО розповіла Євгенія Петрик.

Водночас, Ганна Акатріні поінформувала присутніх про можливість отримати необхідну довідкову чи контактну інформацію, а також консультацію в телефонному режимі, розповіла про порядок опрацювання дзвінків, що надходять на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, функціонування Всеукраїнського контактного центру системи безоплатної правової допомоги.

Наприкінці заходу усі бажаючі мали змогу поставити питання, які їх хвилюють та щодо вирішення яких їм необхідна порада, консультація кваліфікованого фахівця в галузі права. Переважно, це питання, які стосувались фіксації та протидії незаконним діям представників правоохоронних структур, зокрема органів поліції, соціального захисту осіб з обмеженими можливостями, механізму отримання дозволу на лікарський рецепт та безкоштовне забезпечення їх лікарськими засобами та препаратами тощо.

Представники системи безоплатної правової допомоги краю надали відповіді на ці та інші питання, а також порадили куди та як краще звернутися аби пришвидшити розгляд та вирішення озвучених правових проблем.

Довідка! Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою: вул. Аксенина, 5, м. Чернівці;

Чернівецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – вул. Університетська, 1, м. Чернівці.

Вижницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – вул. Українська, 100Б, м. Вижниця;

Кельменецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – вул. Довженка, 9, смт. Кельменці.