назад

На Рівненщині розпочався Всеукраїнський тиждень права

gol

Щороку, починаючи з 2008 року, в грудні в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права, який включає 10 грудня, коли відзначається День прав людини. Низка заходів, спрямованих на популяризацію знань про людські права та активне правопросвітництво відбулися і на Рівненщині.

Директор Сарненського місцевого центру Микола Павлюк спільно з представником Сарненського районного центру зайнятості провів у Сарненському районному ліцеї «Лідер» правову вікторину на тему «Трудові права неповнолітніх». 

Під час заходу учнів ознайомили з їхніми правами при працевлаштуванні, щодо робочого часу, охорони праці та відпусток. Після завершення заході учні заповнили анкети з питаннями, які стосуються їхніх трудових прав, а також обговорили інші питання, які їх цікавлять.

Тим часом для студентів Дубенського коледжу культури і мистецтв РДГУ відбувся правовий семінар. Захід провели фахівці Дубенського місцевого центру з надання БВПД, відділу поліції та міського центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді.

1

Головний спеціаліст місцевого центру Ігор Маркулич розповів студентам про базові права людини, які закріплені в міжнародному законодавстві, зокрема, в Декларації прав людини. Розповів він і про права людини, які визначені Конституцією та Законами України. Зокрема, він роз’яснив, як реалізується конституційне право кожного громадянина України на безоплатну правову допомогу в кримінальних, цивільних та адміністративних справах.

2

Радивилівське бюро також приєдналося до проведення Всеукраїнського тижня права. Так, для учнів Радивилівської ЗОШ №1 в районному суді головний спеціаліст бюро Інна Стародуб провела правопросвітницьку бесіду на тему «Права і відповідальність неповнолітніх». Вона розповіла про права неповнолітніх та їх відповідальність за вчинення правопорушень, зокрема, про юридичні наслідки за невідвідування школи. Найбільш жваво діти відреагували на свої права, тому активно обговорювали можливість керування транспортними засобами до повноліття тощо.

 3

Також для учнів провели екскурсію у суді. Там школярі мали змогу ознайомитися з роботою суду, оглянути приміщення та зали судових засідань. Також підлітки отримали інформацію про права осіб, які звертаються до суду. Дізналися вони про порядок реєстрації справ, про розподіл справ між суддями тощо.