назад

Фахівці системи БПД обговорили права переселенців на зустрічі у Кривому Розі

IMG 634611 квітня 2017 року у м. Кривий Ріг відбулось засідання фокус-групи до якої ввійшли переселенці, волонтери ГО “Егіда ВПО”, співробітники Криворізького міськрайонного центру зайнятості та Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Учасники зустрічі обговорили проблеми з якими найчастіше стикаються переселенці.

На сьогодні найбільш актуальними для внутрішньо переміщених осіб є питання медичного обслуговування, освіти, працевлаштування та соціального захисту. Тож для присутніх на заході переселенців корисною стала інформація про діяльність системи безоплатної правової допомоги. Про можливість звернутись за безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою до місцевих центрів та бюро правової допомоги розповіла присутнім Наталя Кожем’яка, начальник відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД. «Суперечки, які виникають внаслідок розгляду питань щодо поновлення або припинення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, питання встановлення фактів народження або смерті на тимчасово окупованих територіях можуть вирішуватись у судовому порядку. І саме тут може стати в нагоді допомога юристів системи БПД», – наголосила пані Наталя.

Присутнім на зустрічі також нагадали про роботу таких сервісів як Урядовий контактний центр, Контакт-центр Дніпропетровської ОДА, Криворізький ресурсний центр, за допомогою яких громадяни можуть надіслати своє звернення зручно та швидко. Є можливість направити звернення для надання безоплатної первинної правової допомоги і через портал державних послуг iGov.  

Учасники фокус-групи обговорили також порядок дій ВПО для отримання державної цільової підтримки під час здобуття професійно-технічної та вищої освіти. Так, діти, зареєстровані як ВПО, мають право на довгострокові пільгові кредити на здобуття освіти, безоплатне навчання у разі зарахування на бюджетні місця, безоплатне або пільгове проживання в гуртожитках (Постанова КМУ від 23.11.2016 №975), на соціальну стипендію (Постанови КМУ від 28.12.2016 №1045).  Визначено, що для оформлення соціальної стипендії студенти з числа ВПО повинні звернутися до вищого навчального закладу за місцем їх навчання із заявою, в якій зазначаються такі відомості:

прізвище, ім’я та по батькові;

число, місяць, рік народження;

зареєстроване та фактичне місце проживання;

категорія особи, відповідно до якої визначено право на отримання соціальної стипендії(статус ВПО).

До заяви додаються: копія паспорта, копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, копія студентського квитка та копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Оформляється стипендія з моменту звернення.

Що стосується безкоштовного або пільгового проживання у студентських або учнівських гуртожитках, то це можливо лише в тому разі, якщо студент (учень) не отримує допомогу відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014  505  “Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг”.

Працівники центру зайнятості також розповіли про можливість пройти навчання за ваучером для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці для осіб, віком від 45 років та внутрішньо переміщеним особам (Постанова КМУ від 20.03.2013 № 207, Перелік професій, спеціальностей, напрямів підготовки та підвищення кваліфікації, затверджений Наказом Міністерства соціальної політики України від 25.06.2015 №661).

Ваучери видаються одноразово:

– особам віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років, до досягнення встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійного віку;

– внутрішньо переміщеним особам працездатного віку за відсутності підходящої роботи, іншим категоріям.

ВПО мають право на отримання ваучеру, якщо:

мають професійно-технічну або вищу освіту;

не мають підходящої роботи;

не проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;

не зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні.

Також важливо знати, що згідно з Кодексом законів про працю внутрішньо переміщені особи віднесені до таких, стосовно яких не застосовується випробувальний термін при прийнятті на роботу.

Про ці та інші новини законодавства розповіли переселенцям у ході зустрічі в Кривому Розі. Отже, присутні змогли не лише розповісти про свої проблеми, а й отримали багато корисної практичної інформації про те як захистити свої права.

До відома. Благодійна організація «БТ Мережа Кривий Ріг» разом з КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» реалізує проект «Доступна інформація на захисті прав ВПО». Він здійснюється у рамках проекту «Активні громадські дії на подолання гуманітарної кризи в Україні», що реалізує Громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED). Мета проекту – інформування внутрішньо переміщених осіб міста Кривого Рогу щодо механізмів дотримання та захисту своїх прав. Для цього планується створення плакатів та кишенькових інформаційних довідників. Для успішної реалізації проекту передбачено створення в місті фокус-груп для обговорення необхідної та важливої на думку переселенців інформації, яка буде міститись на плакатах та в інформаційному довіднику. У матеріалах буде прописано покрокові дії щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб (куди звертатись, як подати запит, тощо).

Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. 056-405-54-04; (098)040-83-70.

Дізнатись адреси бюро та інших центрів, де можна отримати безоплатну правову допомогу, ви можете за телефоном гарячої телефонної лінії 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/04/14{/gallery}