назад

Фахівці системи БПД розробляли проекти стандартів якості надання безоплатної правової допомоги

gol

Упродовж 3-4 квітня у Києві відбулося дводенне виїзне засідання робочої групи фахівців системи БПД з розроблення проекту стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах (далі – БВПД ЦАС) та стандартів якості надання безоплатної первинної правової допомоги (далі – БППД).


Серед учасників заходу – і директор Сарненського місцевого центру з надання БВПД Микола Павлюк.


Захід відбувся за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади.


Впродовж двох днів фахівці системи БПД спільно розмірковували над тим, якими мають бути стандарти надання БВПД ЦАС. Іншою важливою темою зустрічі стало й питання стандартів якості надання БППД. Для зручності та оптимізації відповідної роботи учасники працювали у трьох тематичних підгрупах.


1


Так, перша підгрупа – у складі начальниці управління правового аналізу та експертизи Координаційного центру Ганни Мередової, директорки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, адвокатки Наталії Стьопіної та директора Дніпродзержинського місцевого центру з надання БВПД, адвоката Сергія Лисака, – розробляли проект змісту загальних стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах. Охоплюючи, зокрема, такі питання, як: робота над змістом загальних стандартів; обговорення можливості включення до стандартів ЦАС розділу щодо представництва потерпілих у кримінальному провадженні; робота над змістом джерел, на яких ґрунтується загальні стандарти, та над основними джерелами інформації для перевірки дотримання загальних стандартів.


2


Над розробкою проекту змісту окремих стандартів та додатків до стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах працювали учасники другої підгрупи – перший заступник директора Координаційного центру Мирослав Лаврінок, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області, адвокатка Наталія Радушинська та директор Сарненського місцевого центру з надання БВПД Микола Павлюк. Учасники цієї підгрупи детально обговорювали зміст окремих стандартів та їх поділ за стадіями; зміст джерел, на яких ґрунтуються окремі стандарти; основні джерела інформації для перевірки дотримання загальних стандартів; проекту протоколу узгодження правових позицій; питання формування орієнтовного переліку матеріалів адвокатського досьє; додатки, що необхідні для ефективної роботи адвоката під час надання БВПД ЦАС.


3


Розробкою стандартів якості надання безоплатної первинної правової допомоги займалися учасники третьої підгрупи – директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, адвокатка Марина Єлисєєва, в.о. директора Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД Сергій Бреус, а також головна спеціалістка відділу взаємодії з адвокатами та органами адвокатського самоврядування управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру Галина Поплавська. Серед розглянутих у цьому зв’язку питань – перелік дій, які має здійснити працівник центру/бюро правової допомоги для якісного надання БППД, і розроблення власне проекту стандартів якості надання БППД.


4


У роботі групи також взяли участь директор Координаційного центру Андрій Вишневський, начальниця управління якості безоплатної правової допомоги Координаційного центру, адвокатка Вікторія Мітько та менеджерка проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Оксана Кікоть.


5


За результатами дводенної роботи учасники групи напрацювали спільний документ – проект стандартів надання БВПД ЦАС, який ще буде доопрацьовуватись та обговорюватись. У подальшому, відповідно до пунктів 2.4.2, 2.4.3. та 4.2. Меморандуму про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги від 19 листопада 2013 року, документ буде запропоновано на розгляд членам робочої групи з розроблення стандартів якості надання правової допомоги, утвореної 22 листопада 2013 року (протокол № 1) на виконання згаданого меморандуму, для подальшого погодження та затвердження Радою адвокатів України.


6


Що стосується стандартів якості надання БППД – за результатами робочої групи сформовано перший проект, який в робочому порядку буде доопрацьовуватись фахівцями системи БПД. З цією метою найближчим часом проект отримають для розгляду та внесення пропозицій усі місцеві центри з надання БВПД.


7