назад

Фахівці Тернопільського місцевого центру розширюють доступ учасників АТО до отримання безоплатної правової допомоги

14697274 532318390292455 2036437374 oНещодавно в Підволочиському районному центрі зайнятості відбувся інформаційний семінар для військовослужбовців та учасників АТО. Під час заходу присутнім роз’яснили порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги, на яку вони мають право відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Керівник Підволочиського бюро правової допомоги Андріана Левак та головний спеціаліст бюро Людмила Стефура ознайомили присутніх з роботою установи, яка полягає в наданні безоплатної первинної правової допомоги, забезпеченні доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, правопросвітництві у територіальних громадах та забезпеченні доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

Питання захисту учасників АТО постає все гостріше. Військові та члени їх сімей часто не проінформовані про свої права та процедуру їх захисту.

Основні та болючі питання, які цікавили учасників семінару – це реалізація права на отримання земельних ділянок, оскільки ніхто з присутніх досі не отримав жодної земельної ділянки. Усім учасникам бойових дій надали роз’яснення про те, що вони, а також прирівняні до них особи, згідно із п. 14 ч. 1 ст. 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22.10.1993 № 3551-XII мають першочергове право на забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове право на відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт житлових будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом.

Фахівці бюро також зазначили, що такі ж права щодо земельних ділянок мають і учасники війни. Як пояснили працівники бюро правової допомоги, у зв’язку з особливим характером військової служби, яка пов’язана із захистом Вітчизни, військовослужбовцям надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації, які регулюються в тому числі Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” від 20.12.1991 № 2011-XII. Андріана Левак та Людмила Стефура наголосили й на тому, що статті 116, 118, 121 Земельного кодексу України — основні, які регламентують порядок надання (передачі) земельних ділянок громадянам.

По завершенні семінару всі учасники отримали буклети з інформацією та роз’ясненнями щодо своїх прав та соціальних пільг, гарантованих державою, а також контактними даними бюро правової допомоги.

За правовими консультаціями жителі Підволочиського району можуть звертатися до бюро правової допомоги за адресою: смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80,  тел.: (03543) 21019.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:  

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.