назад

Фахівці Тернопільського місцевого центру розширюють доступ жителів села Біла до системи безоплатної правової допомоги

15037258 547152575475703 6645456027069289147 n

Правова незахищеність сільського населення, низький рівень його правової грамотності  та невеликі доходи  не дають змоги повноцінно та сповна користуватися послугами правників. Та все це не є перешкодою, якщо скористатись безоплатною правовою допомогою.

31 жовтня 2016 року працівники Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  (далі — БВПД) здійснили робочу поїздку в село Біла Тернопільського району. Директор місцевого центру Юрій Гордєєв та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ірина Максимюк провели робочу зустріч з головою Білецької сільської ради Надією Мотикою. Юрій Гордєєв проінформував сільського голову про основні аспекти системи безоплатної правової допомоги, конкретизував категорії осіб, які мають право скористатись БВПД відповідно до ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, а також повідомив, що згідно із ст. 12 цього Закону України органи місцевого самоврядування з урахуванням потреб територіальної громади відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть утворювати в порядку, встановленому законодавством, спеціалізовані установи з надання безоплатної первинної правової допомоги. “Такі установи, у разі їх створення, – зазначили працівники Тернопільського місцевого центру, – є неприбутковими організаціями, користуються правами юридичної особи, мають власні бланки, печатку із своїм найменуванням. Вони фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, інших не заборонених законодавством джерел”.

15073519 547152572142370 3228884513379835988 n

Відповідно до пункту 39-1 частини 1 статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання створення відповідно до закону за рахунок коштів місцевого бюджету установ з надання безоплатної первинної правової допомоги, призначення і звільнення керівників цих установ, залучення в установленому законом порядку фізичних чи юридичних осіб приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги.

Надія Мотика повідомила, що одне із найважливіших питань, яке турбує мешканців села, є об’єднання територіальної громади з громадами інших сіл, селищ, або ж міста Тернополя.

Під час зустрічі сторони домовилися щодо участі фахівців місцевого центру в громадських слуханнях села Біла та створення і забезпечення роботи мобільного консультаційного пункту на базі Білецької сільської ради. Сільський голова взяла на себе зобов’язання розповсюджувати інформацію серед жителів села про роботу консультаційного пункту та забезпечити працівників Тернопільського місцевого центру відповідним приміщенням, де можна було б надавати правову допомогу на безоплатній основі зацікавленим жителям села Біла в режимі телефонного дзвінка та за виникнення потреби.

Окрім того, фахівці Тернопільського місцевого центру з надання БВПД провели інформаційний захід у відділенні поштового зв’язку села Біла Тернопільської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта”, проінформували працівників відділення про право громадян на БВПД та залишили друковані матеріали (буклети) для подальшого поширення інформації про систему безоплатної правової допомоги. Юрій Гордєєв та Ірина Максимюк повідомили, що, у разі порушення своїх прав та інтересів, громадяни можуть звернутися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7 з відповідним зверненням та отримати кваліфіковану юридичну допомогу, або зателефонувавши за номером телефону: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Усього в області працює три місцеві центри з надання БВПД: Тернопільський місцевий центр, Кременецький місцевий центр, Чортківський місцевий центр та чотирнадцять бюро правової допомоги. Останні є структурними підрозділами  місцевих центрів з надання БВПД.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.