назад
18.11.16

Фахівці Третього дніпропетровського центру з надання БВПД консультують з приводу змін у законодавстві стосовно перереєстрації ГО

SDC1243816 листопада 2016 року відбулась ділова зустріч між головним спеціалістом відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Едуардом Абашія та Оленою Гарагуц, яка є головою ГО “Люстраційна Антикорупційна рада Придніпров’я”, головою ГО “Люстраційний Антикорупційний Комітет Майдану”та  головним редактором газети “Ліца”.

Учасники зустрічі обговорили діяльність центру та послуги, які можуть отримати у ньому громадяни, що потребують правової допомоги. Пані Олена в свою чергу поцікавилась правовими аспектами перереєстрації громадської організації за новим законодавством.

Фахівці центру повідомили, що 1 січня 2017 року спливає термін для перереєстрації статутів неприбуткових організацій згідно нових вимог українського податкового законодавства. Зміни відбулися в Податковому кодексі України для всіх неприбуткових організацій і не лише громадських, а й благодійних, всіх асоціацій, творчих спілок, інших товариств, які зареєстровані в Україні.   

Відповідно до внесених змін неприбуткові організації мають термін до 1 січня 2017 року для приведення у відповідність до вимог Податкового кодексу України своїх установчих документів, а саме статутів. Статут — документ, який регламентує право здійснення діяльності будь-якої неприбуткової організації. 

Так, у відповідності до внесених змін, було вилучено Статтю 157 з Податкового Кодексу України, яка регламентувала порядок оподаткування неприбуткових установ та організацій. Ця стаття застосовувалась до неприбуткових установ та організацій, зареєстрованих згідно з вимогами діючого законодавства та внесених контролюючими органами до Реєстру неприбуткових організацій та установ починаючи з 01.01.2015 року.

ДоСтатті 133 було додано певні пункти, в яких вказано, хто не є платником податку на прибуток. У відповідності до п.133.4. не є платниками податку на прибуток неприбуткові підприємства, установи та організації, які виконують вимоги, що встановлені цим пунктом. Отже, відповідно до цієї статті платниками податку на прибуток не є, в тому числі, громадські організації, асоціації та благодійні організації.

Наприкінці зустрічі Олена Гарагуц отримала буклети з адресою та контактними даними Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД, який розташований за адресою: м. Дніпро, вул.Січових Стрільців, буд.90

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:0-800-213-103