назад

На Дніпропетровщині обговорили проблему гендерно-обумовленого насильства

IMG 308715-16 листопада 2016 року у м. Дніпро пройшов тренінг з питань гендерно-обумовленого насильства (ГОН), організований Представництвом Управління Верховного комісару з питань біженців (УВКБ ООН) у Дніпропетровській області.

До участі були запрошені представники громадських організацій Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей, а також представники державних установ Дніпропетровщини. На тренінгу побували і співробітники Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На заході розкрили основні поняття гендеру та сприйняття гендерних ролей у нашому суспільстві. А також розглянули міжнародні права людини та їх захист під час ситуацій, пов’язаних з внутрішнім переміщенням саме в гендерному аспекті; практичні аспекти врахування віку, гендеру та різномаїття УВКБ ООН. Учасники тренінгу обговорили світові тенденції щодо виявлення та запобігання сексуального та гендерного насильства, механізми координації міжвідомчого реагування та правила поведінки з особами, які пережили насильство.

Ліна Сергієва, директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД, розповіла присутнім про функціонування  системи безоплатної правової допомоги в Україні та про використання можливостей місцевих центрів та бюро правової допомоги для покращення ситуації в сфері ГОН. А ще – про надання правової допомоги постраждалим від гендерно-обумовленого насильства, встановлення сталих взаємозв’язків з державними та громадськими організаціями для забезпечення дієвого механізму перенаправлення та забезпечення постраждалих від ГОН комплексною допомогою.

Проблема гендерно-обумовленого насилля є особливо актуальною для територій, де відбувся військовий конфлікт, або ж для тих регіонів, які межують з ними. Правова допомога, яку надають у центрах БВПД постраждалим від гендерно-обумовленого насильства – це важливий крок для підвищення довіри громадян і побудови суспільства з рівними можливостями для кожного громадянина.

Нагадуємо, що Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00.

 

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія — 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).
{gallery}news/2016/11/12{/gallery}