назад

15151420 550316835159277 972094712 n

У першій половині листопада 2016 року керівник Шумського бюро правової допомоги Віктор Липка провів виїзний прийом громадян у консультаційному пункті Великодедеркальської сільської ради Шумського району. Питання, які цікавили відвідувачів консультаційного пункту стосувалися права соціального забезпечення, земельних правовідносин та успадкування майна.

На особистому прийомі в керівника бюро побувало чотири особи, які звернулися за правовою допомогою.

Найбільш актуальним було питання щодо спадкування майна за заповітом. Громадянці О., яка цікавилася цим питанням, Віктор Липка роз’яснив, що, відповідно до статті 1222 Цивільного кодексу України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. Спадкоємцями за заповітом можуть бути юридичні особи та інші учасники цивільних відносин.

“Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю, вчинення заповіту через представника не допускається”, — проінформував керівник бюро.

Як повідомив Віктор Липка, заповідач може без зазначення причин позбавити права на спадкування будь-яку особу з числа спадкоємців за законом. У цьому разі ця особа не може одержати право на спадкування.

Варто зауважити!

Заповідач не може позбавити права на спадкування осіб, які мають право на обов’язкову частку у спадщині. Вони успадковують, незалежно від змісту заповіту, половину частки (ст. 1241 ЦК), яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

До таких осіб належать: малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки.

Заповідач має право охопити заповітом права та обов’язки, які йому належать на момент складення заповіту, а також ті права та обов’язки, які можуть йому належати у майбутньому.

Важливим є те, що заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини. Якщо заповідач розподілив між спадкоємцями у заповіті лише свої права, до спадкоємців, яких він призначив, переходить та частина його обов’язків, що є пропорційною до одержаних ними прав.

Частина спадщини, що не охоплена заповітом, спадкується спадкоємцями за законом на загальних підставах. До числа цих спадкоємців входять також спадкоємці за законом, яким інша частина спадщини була передана за заповітом.

Зміна та скасування заповіту

Відповідно до статті 1254 ЦК України заповідач вправі в будь-який час змінити або скасувати складений ним заповіт, склавши новий. Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

Процедура складення заповіту

Заповіт складається у письмовій формі із зазначенням місця та часу його складення.  Заповіт має бути особисто підписаний заповідачем.

Заповіт повинен бути посвідчений нотаріусом або, в окремих випадках, іншими посадовими, службовими особами. Зокрема, це відбувається у таких випадках:

— Якщо у населеному пункті немає нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування;

— заповіт особи, яка перебуває на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також особи, яка проживає в будинку для осіб похилого віку та інвалідів, може бути посвідчений головним лікарем, його заступником з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров’я, а також начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та інвалідів;

— заповіт особи, яка перебуває під час плавання на морському, річковому судні, що ходить під прапором України, може бути посвідчений капітаном цього судна;

— заповіт особи, яка перебуває у пошуковій або іншій експедиції, може бути посвідчений начальником цієї експедиції;

— заповіт військовослужбовця, а в пунктах дислокації військових частин, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також заповіт працівника, члена його сім’ї і члена сім’ї військовослужбовця може бути посвідчений командиром (начальником) цих частини, з’єднання, установи або закладу;

— заповіт особи, яка тримається в установі виконання покарань, може бути посвідчений начальником такої установи;

— заповіт особи, яка тримається у слідчому ізоляторі, може бути посвідчений начальником слідчого ізолятора.

Важливо зазначити, що всі заповіти підлягають державній реєстрації у Спадковому реєстрі.  Потрібно знати, що у деяких випадках заповіт посвідчується при присутності не менше двох свідків, зокрема, коли особа має певні фізичні вади і не може самостійно підписати заповіт, а також у випадках, коли заповіт посвідчується не нотаріусом, а іншими посадовими, службовими особами.

Звернутися до Шумського бюро правової допомоги можна за адресою: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3 (ІІ поверх), тел.: (03558) 2-24-45.

 

В області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:  

 

Тернопільський місцевий центр;

 

Кременецький місцевий центр;

 

Чортківський місцевий центр.

 

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.