назад

Фінансові зобов’язання держави перед адвокатами за надання безоплатної правової допомоги будуть виконані у повному обсязі

260618 122Уряд підтримав ініціативу Міністерства юстиції щодо перерозподілу видатків та збільшення обсягу фінансування системи безоплатної правової допомоги. Такі потреби обумовлені суттєвим зростанням кількості звернень українців за правовою допомогою та, відповідно, зростанням кількості випадків представництва адвокатами та фахівцями системи інтересів громадян у судах.

Розпорядженням Кабінету Міністрів від 20 червня № 424 перерозподілені видатки Міністерства юстиції та збільшено на понад 122 млн. грн. фінансування на оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Також передбачено підвищення рівня заробітної плати працівникам місцевих центрів, які залучаються до представництва інтересів клієнтів у суді та підготовки процесуальних документів, на що перерозподілено 12 млн. грн.

«Сьогодні Міністерство юстиції спільно з Координаційним центром вживає усіх можливих заходів для забезпечення гарантованого державою правового захисту громадян, відповідального партнерства з адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

20 червня перерозподіл видатків Державного бюджету погоджений Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Після внесення відповідних змін до розпису державного бюджету послуги з надання безоплатної правової допомоги будуть профінансовані у повному обсязі.

Довідково: адвокати надають безоплатну вторинну правову допомогу на підставі доручень, виданих центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Суб’єкти права на таку допомогу визначені статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», насамперед це найбільш соціально вразливі категорії населення – малозабезпечені особи, внутрішньо переміщені громадяни, учасники АТО, діти та інші.
Протягом 5 років в Україні створено повноцінну систему безоплатної правової допомоги, що нині налічує понад 550 точок доступу по всій країні. За період функціонування до системи звернулося понад 2 млн. українців, з яких понад 430 тис. отримали належний захист від кримінального обвинувачення. Інтереси понад 147 тис. громадян були представлені у суді, більшість з яких – малозабезпечені особи та інші вразливі категорії, які до цього були позбавлені можливості відновити свої права через суд. Понад 1 млн. 34 тис. осіб звернулися до місцевих центрів та бюро правової допомоги за правовими консультаціями, з них майже дві третини звернулися саме до бюро, утворених у малих містах і селах. Понад 420 тис. клієнтів зателефонували до єдиного контакт-центру за номером 0-800-213-103, у тому числі понад 45 тис. звернень стосувалися правових консультацій та роз’яснень з правових питань.