назад

Фото та відеозйомка у громадських місцях – що варто знати пересічним громадянам

SuR 180926 10Юристи Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області консультують громадян з різних юридичних питань. Для того, щоб якомога більше жителів Сумщини мали можливість отримати відповіді на актуальні правові теми, фахівці надають роз’яснення, послуговуючись засобами масової інформації. Так, у черговому випуску передачі «Правовий лікбез», що на телеканалі «ATV», юрист Регіонального центру Олексій Рибалка поінформував телеглядачів щодо фото та відеозйомки у громадських місцях.

Правник зазначив, що чинним законодавством передбачено, що людей не можна знімати на фото або відео без їхньої згоди – письмової чи усної залежно від обставин, за яких відбувається знімання. Відкрита фото –відеозйомка у громадських (публічних) місцях є абсолютно законною, оскільки вважається, що присутні особи надали згоду на їхню зйомку або, якщо говорити юридичною мовою, їхня згода презюмується.

Публічними вважаються місця, де можуть бути присутні ті, хто не є членами сім’ї чи близькими знайомими; де людина не сподівається усамітнитися або якимось чином розкривати своє приватне життя з упевненістю, що цього ніхто не побачить. Це можуть бути вулиці, ринки, заклади громадського харчування, вокзали, аеропорти, різні відомства, організації охорони здоровя, магазини тощо. «Однак, якщо до вас хтось підійшов і заборонив його знімати, необхідно видалити фото цієї особи і кадри з її участю», – наголосив Олексій Рибалка.

Крім того, якщо особа надала згоду на її зйомку (усну, письмову або мовчазну), а потім передумала показувати частину зйомки за її участі, то фотограф зобовязаний вирізати цю частину. При цьому, у фотографа виникає право відшкодувати збитки, завданні цією відмовою.

SuR 180926 11Поширеним є питання щодо зйомки в магазинах. Тут є свої особливості. «Як я зазначав, зйомка в громадському місці не заборонена, але будь-яка фіксація може бути обмежена/заборонена, якщо приміщення магазину – приватна власність (про заборону повинна попереджати вивіска). При цьому, якщо мова йде про фіксацію продажу неякісного товару, то заборонити зйомку не мають права. Також вам можуть перешкодити вести зйомку, якщо ви знімаєте працівників без їхньої згоди (виконання трудових обов’язків не є заходом публічного характеру). З тієї ж причини роботодавець, до речі, не може без повідомлення і дозволу (усного/письмового) вести зйомку на роботі», – роз’яснив юрист.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.