назад

Гарантії працевлаштування для молоді

    У четвер, 22 червня, з метою розширення доступу мешканців сільської громади до правової допомоги, головний спеціаліст Перечинського бюро правової допомоги Іванна Хом’як провела виїзний прийом в с Тур’ї Ремети Перечинського р-ну.
   У рамках виїзного прийому фахівець відвідала сільську раду, ДНЗ та бібліотеку та ознайомила колективи закладів із основними завданнями та послугами бюро правової допомоги, а також наголосила на змінах у законодавстві «Про безоплатну правову допомогу», які набрали чинності з 5 січня 2017 року в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

    За правовими консультаціями звернулося восьмеро мешканців та працівників трудових колективів села, яких цікавили питання порядку спадкування за законом та заповітом, реєстрації права власності на нерухоме майно, порядку приватизації земельної частки (паю), гарантії працевлаштування молоді на перше робоче місце та процедури отримання вторинної правової допомоги для представництва в суді тощо. Всім присутнім були надані фахові роз’яснення з порушених питань та інформаційні матеріали для розповсюдження серед жителів сільської громади.
    Щодо гарантій працевлаштування молоді на перше робоче місце І.Хом’як надала наступну консультацію.
    Статтею 7 Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» передбачена державна гарантія працездатній молоді на рівне з іншими громадянами право на працю. Держава забезпечує працездатній молоді надання першого робочого місця на строк не менше двох років після закінчення або припинення навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, завершення професійної підготовки і перепідготовки, а також після звільнення зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби. Відповідно до статті 14 зазначеного Закону «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (упродовж шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу, має додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню: підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.
    Відповідно до статті 26 Закону, роботодавцю, який працевлаштовує на нове робоче місце за отриманою професією (спеціальністю) строком не менше ніж на два роки молодь, яка здобула професійно-технічну або вищу освіту, та якій надано статус безробітного, за направленням територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, строком не менше ніж на два роки щомісяця, компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.
    Крім того, відповідно до статті 29 Закону, з метою створення умов для підвищення конкурентоспроможності молоді на ринку праці, Законом передбачено стажування студентів вищих, учнів професійно-технічних навчальних закладів у роботодавців з відкриттям трудової книжки. Строк стажування за договором не може перевищувати шести місяців.
    Нагадуємо, що Перечинське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Перечин, пл. Народна,16, кабінет 112, з 9.00 до 18.00.