назад
26.04.17

Гендерні аспекти обговорили у Сумах

SuR 170425 20   25.04.2017 відбулася регіональна конференція «Мультидисциплінарні гендерно-чутливі ініціативи». Захід проведено у м.Суми   за ініціативи кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету, Гендерного ресурсного центру спільно з  Департаментом соціального захисту населення Сумської облдержадміністрації. 

 

 

На широкому загалі   науковці, аспіранти, представники органів державної влади, громадських організацій обговорили дослідження гендерної ситуації в Україні.

 SuR 170425 21

Олена ДЕМЧЕНКО, директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, кандидат педагогічних наук, магістр державного управління виступила перед зібранням з доповіддю на тему: «Попередження домашнього насильства».

SuR 170425 28

 У презентаційному виступі вона розкрила правові засади щодо попередження домашнього насильства, що потрібно робити  для  попередження цього явища. Зазначено, про важливість знати, як можна захистити себе та дітей від протиправних дій іншого члена сім`ї, адже законом України «Про попередження насильства в сім’ї» та іншими законодавчими актами передбачено можливості захисту. «На жаль, сумна статистика України за 2014-2017 роки свідчить про те, що 38%суддів та 39% прокурорів вважають домашнє насильство «приватною справою», а 55-59% правоохоронців вважають більшість повідомлень про домашнє насильство  неправдивими. У більшості справ щодо домашнього насильства виноситься умовне покарання», – повідомила у виступі Олена ДЕМЧЕНКО.

SuR 170425 25

 Далі вона акцентувала увагу учасників конференції на правах осіб, які постраждали від домашнього насильства та висвітлила проблемні питання, серед яких: мало досвідчених співробітників правоохоронних органів; недостатньо заходів з реабілітації постраждалих  жінок; судді часто прибігають до медіації у випадках домашнього насильства; не вистачає притулків для жертв гендерного насильства тощо.

SuR 170425 22

Наприкінці доповіді Олена ДЕМЧЕНКО  зазначила  про види допомоги, що можна отримати у підрозділах органів Національної поліції, органах опіки та піклування, кризових центрах та інших установах.

У випадках домашнього насильства можуть стати у нагоді телефони Національної «гарячої» лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації – 0 800 500 335 та телефон  єдиної системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.