назад
27.02.18

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД: консультативно-методична допомога та виїзний прийом громадян

8a22 лютого продовжився моніторинговий візит до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД, і до Світлани Ребристої приєдналася заступник начальника відділу комунікацій Лариса Аболончикова.

Фахівці Регіонального центру під час робочої наради обговорили з колективом місцевого центру планові питання, акцентуючи увагу на стратегії розвитку, створенні та реалізації інформаційної та іміджевої політики, взаємодії із ЗМІ, а також на правопросвітницькій роботі в рамках національного проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

1 2

Після спостереження за консультуванням громадян, які проводили начальник відділу правової інформації та консультації Світлана Гонтарь та начальник відділу представництва Вікторія Комаренко, працівники Регіонального центру надали методичну допомогу новопризначеним спеціалістам – інтегратору Ользі Боднар та фахівцю відділу організаційної роботи Юлії Краснощок.

3

4aКрім того, Світлана Ребриста разом з Ларисою Аболончиковою та Іриною Кебою провели робочу нараду за допомогою скайп-зв’язку з працівниками Скадовського та Каланчацького бюро правової допомоги, в ході якої надали консультативно-методичну допомогу Тетяні Мосіній, Інні Шарі та Світлані Коханевич.

5a

 

 

 

 

Лариса Аболончикова надала рекомендації щодо покращення роботи із ЗМІ, прес-службами міських рад, райдержадміністрацій, інших організацій, формуючи бажану суспільну думку. Вона також повідомила, що консультації працівників бюро та місцевих центрів будуть і надалі виходити на обласному радіо, а на Громадському радіо Координаційний центр навесні планує записати черговий цикл програм «Ген справедливості» та закликала долучитися до участі в цьому проекті.

Зважаючи на те, що з січня 2018 року отримати правову допомогу можуть не лише діти-сиріти, діти, позбавленні батьківського піклування, а усі діти – Світлана Ребриста закликала колег до більш тісної співпраці із закладами освіти, використовуючи різні інтерактивні форми правової освіти.

Слід зазначити, що питання правової освіти дітей кожного року стають все більш актуальними. Сприяє цьому, за словами Світлани Ребристої, Національна стратегія у сфері з прав людини, яка передбачає впровадження в освітній процес такої складової, як права людини; а також постанова Кабміну від 29.05.1995 року та Указ Президента України від 18.10.2001 року, згідно з якими правова освіта є обов´язковою для всіх дошкільних виховних, середніх освітніх, вищих навчальних закладів, навчальних установ підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів.

Про налагодження взаємодії з іншими партнерами, а саме: органами державної влади, місцевого самоврядування, громадськості та ЗМІ – також йшла мова під час наради.

6

Співпраця із засобами масової інформації, ефективна комунікація, іміджева політика та популяризація системи БПД – всі ці питання стали ключовими під час робочої зустрічі з головним редактором районної газети «Голопристанський вісник» Олександром Григоркіним.

7

Результатом зустрічі стала домовленість щодо регулярного висвітлення в газеті роботи Голопристанського місцевого центру з надання БВПД.

8a

Отже, моніторинговий візит до Голопристанського місцевого центру був досить насиченим, змістовним та корисним, особливо для мешканців Голопристанського геріатричного пансіонату, де правники провели спільне виїзне консультування.

Правова допомога мешканцям Голопристанського геріатричного пансіонату

Геріатричні пансіонати або будинки для престарілих часто асоціюються у нас із самотністю та безвихіддям. На Херсонщині 10 інтернатних закладів для людей похилого віку: п´ять з них – психоневрологічні будинки-інтернати, один спеціальний будинок-інтернат для чоловіків та чотири геріатричні пансіонати, де живуть люди похилого віку та з інвалідністю, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, медичної допомоги та не мають працездатних родичів.

У Голопристанському геріатричному пансіонаті зараз мешкає 206 людей. У кожного з них – своя історія: втрата житла, відмова дітей від своїх стареньких батьків, шахрайство родичів, інвалідність тощо. У пансіонаті два відділення – житлове і лікувальне, вірніше, паліативне, де знаходяться лежачі люди. Найстарішому утриманцю – 95 років, наймолодшому – пенсіонеру по інвалідності – 36.

Голопристанський геріатричний пансіонат є комунальним закладом Херсонської обласної ради і фінансується за рахунок коштів обласного бюджету. Згідно з чинним законодавством, під час перебування особи на повному державному утриманні їй виплачується 25% пенсії, а 75% – перераховується до установи, де перебуває людина.

Обговоривши із заступником директора Анатолієм Бурдигою та юрисконсультом Єлизаветою Яцушко проблеми, з якими стикається керівництво закладу, Світлана Ребриста надала юридичну консультацію з питань правильності оформлення довіреності в інтересах утриманців пансіонату.

На початку консультування до фахівців системи БПД звернулося три особи із письмовими заявами з питань земельного, спадкового права та права власності на житло.

11Про безоплатну правову допомогу, яку можна отримати в Голопристанському місцевому центрі, реалізацію права на захист в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» розказала мешканцям закладу керівник Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Ірина Кеба та вручила буклети з контактами місцевого центру.

Світлана Ребриста поінформувала присутніх про умови укладення договору довічного утримання та його переваги. Хоча більшість мешканців цього закладу в силу різних обставин не мають житла, а інші – як Олександр Анатолійович Масленніков – намагаються його повернути.

12aУ закладі Олександр Анатолійович знаходиться три роки: сестра відібрала в нього будинок, оформила договір куплі-продажу. З часом він звернувся за безоплатною вторинною правовою допомогою, і Голопристанський місцевий центр призначив йому захисника за рахунок держави. Щоправда, справа довго не вирішувалася – потрібна була психіатрична експертиза, на проведення якої у О.А. Масленнікова не було грошей. Нещодавно за власний кошт адвоката Дениса Блонського була проведена відповідна експертиза – тож, чекаємо.

Вразила історія громадянки М., 1940 р. н., яка дев´ять років жила в будинку з чоловіком і його матір’ю. Зробили ремонт, побудували літню кухню, паркан, провели газ. Потім гр. М. доглядала свекруху, на відміну від сина, який пішов з дому до іншої жінки. Після смерті матері чоловік повернувся та умовив жінку виписатися з дому, мотивуючи тим, що треба оформити субсидію.

Не позаздриш й громадянину С. Три роки провів він у СІЗО – підозрювався у вбивстві. За цей період рідний брат виписав гр. С. без його згоди з будинку та продав його.

13a

14a

 

Безмежна материнська любов, яка все прощає і все долає, привела ще одну мешканку пансіонату до фахівця з правознавства Світлани Ребристої. Справа в тім, що від неї відмовилася рідна людина, а бідна мати консультується, як залишити доньці земельну ділянку.

 

 

 

15a

Тяжка доля спіткала й громаднку К., 1935 р. н., яка стверджує, що її невеличкий будинок та земельний пай привласнив рідний племінник. На жаль, багатьох подробиць вона не пам’ятає, і відповідних документів не має, що значно ускладнює захист її прав. Але вона, як і всі інші мешканці пансіонату із задоволенням поспілкувалася з правниками. Відчувається, що всім цим людям не вистачає простої людської уваги та тепла рідних людей, і пансіонат – єдиний прихисток для них.

16a 17

Крім консультацій та спілкування, яке необхідно для нормального існування кожній людині (психологи стверджують, що дефіцит спілкування може привести до психічного розладу), мешканці пансіонату, поділившись своїм болем, отримали надію, що їх проблеми почнуть вирішуватися.

18a

Усіх Ірина Кеба запросила до Голопристанського місцевого центру для більш детального ознайомлення з документами та вивчення кожної конкретної ситуації.

19