назад

Ти маєш знати більше: мешканцям Житомирщини розповіли про їхні права

TMP1Реформи в Україні потребують чимало законодавчих змін. Орієнтуватись у нововведеннях не так вже й просто. Допомогти громадянам не тільки знати свої права, а й навчитись ними користуватись покликаний і загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право». Фахівці центрів та бюро правової допомоги проводять чимало правопросвітніх заходів: лекції для школярів та трудових колективів, вуличне інформування тощо. Про найцікавіші заходи, читайте у нашому щотижневому огляді.

TMP315 лютого начальник відділу Андрушівське бюро правової допомоги Катерина Кривошей спільно з працівниками Андрушівського районного сектору пробацій, провели правоосвітню лекцію на тему: «Торгівля людьми – рабство XXI століття» на базі Андрушівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для засуджених осіб з випробувальним іспитовим терміном. Присутнім розповіли, як не потрапити до тенет торговців людьми, як не стати жертвою «чорних трансплантологів». Окрім цього про основні правила безпечного працевлаштування за кордоном розповіла Катерина Кривошей. Детально зупинилась на тому, як вести себе та куди звертатися людині, яка вже потрапила в руки торговців людьми.
Подібні спільні заходи спрямовані на протидію торгівлі людьми в Україні та допомагають виробити єдиний механізм взаємодії для надання допомоги постраждалим.

TMP4
19 лютого працівники Олевського бюро правової допомоги провели лекцію для лікарів та акушерів Олевської центральної районної лікарні в приміщенні пологового відділення на тему «Зміни до цивільно-процесуального законодавства України». Новацій запроваджено чимало, та під час правопросвітницької лекції фахівці бюро розповіли про:
– можливість здійснення судочинства із застосуванням інформаційних технологій (“електронний суд”), зокрема, вчинення всіх процесуальних дій через засоби електронного зв’язку з відповідними механізмами ідентифікації та безпеки;
– збільшення строку на оскарження рішень судів;
– можливість розгляду справ у порядку наказного та спрощеного провадження.

TMP2
21 лютого начальник Черняхівського бюро правової допомоги Дарина Павлова провела вуличне інформування. Вона розповіла про систему безоплатної правової допомоги. Наголосила на тому, що в бюро кожен може отримати безоплатну первинну правову допомогу — правову інформацію та консультації, роз’яснення з правових питань тощо, а також скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України. Вразливі категорії громадян, визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу», тут же мають доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги — складання процесуальних документів та представництва їх інтересів у суді.

TMP7TMP5
21 лютого начальник відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Дар’я Гончарова та начальник відділу представництва Житомирського місцевого центру з надання БВПД Яна Вельган провели правопросвітницький семінар у Житомирському міському центрі зайнятості. На заході були присутні внутрішньо переміщені особи, учасники АТО та люди з інвалідністю. Їм розповіли про розширення категорій осіб, які мають право на отримання вторинної правової допомоги та змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Крім того, фахівці розказали присутнім про правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я маю право!» та зазначили, що команда юстиції та БПД реалізує загальнонаціональний проект, який допомагає підвищити юридичну грамотність та сформувати нову правову культуру в суспільстві.

TMP6

{module РЦ}

{module Бердичівський МЦ}

{module Житомирський МЦ}

{module Нов.-Волинський МЦ}