назад

«Голос жінки має силу 2019»: стартує третя фаза проекту за участі представників системи БПД Сумщини

SuR 190313 01ГО «Фундація прав людини» розпочинає третю фазу проекту «Голос жінки має силу» (Women Voices Count). У 2019 році проект буде реалізуватися у 8 регіонах – Закарпатська, Запорізька, Дніпропетровська, Київська, Миколаївська, Одеська, Сумська та Чернігівська області.

У Сумах 13 березня відбувся презентаційний «круглий» стіл «Програми по відновленню миру та діалогу для внутрішньо-переміщених жінок «Голос жінки має силу-2019», на якому зібралися безпосередні учасники проекту, представники громадських організацій, місцевої влади, науковці, ЗМІ. Серед головних партнерів, реалізаторів проекту – фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко, Валентина Волобуєва, Олена Омельченко. SuR 190313 02У 2018 році завдяки докладеним вагомим зусиллям працівників системи БПД Сумщини вдалося досягти значних позитивних результатів у проекті, зокрема в напрямку адвокації. Тож, і цього року «Голос жінки має силу» продовжується за участі представників Регіонального центру.

Метою проекту є:

·                     установлення в суспільстві ґендерної рівності як важливої умови сталого розвитку країни;

·             підтримка місцевих органів влади та неурядових організацій, що працюють на місцях, для забезпечення політичної, соціальної та економічної участі жінок у всіх суспільних процесах;

·                     розширення можливостей жінок та посилення їхніх голосів на місцевому рівні;

·                     забезпечення виконання в Україні умов Резолюції 1325 РБ ООН та досягнення цілей сталого розвитку до 2030 року;

·                     послаблення напруження та пом’якшення конфліктів у суспільстві шляхом спільної творчої діяльності;

·                  створення простору для повноправної участі жінок з усієї України (у тому числі з непідконтрольних територій) у вирішенні питань, пов’язаних з побудовою миру та встановленням безпеки на національному рівні;

·                     залучення до миротворчих процесів широкої аудиторії за допомогою художніх виставок, драматичних театрів, вуличних вистав, відеоблогів та інших арт-форматів.

Юлія Панченко, координатор проекту «Голос жінки має силу», наголосила на тому, що цьогоріч у проекті поряд з блогерством та адвокацією з’являється інноваційний, цікавий напрямок – арт-терапія. «Уже п’ять років йде війна, люди втомлені, зневірені. І саме через мистецтво можна виразити свої почуття, біль, і в той же час отримати позитив.  Наш слоган: «Мистецтво може відкрити будь-які двері і пройти через будь-які бар’єри», – зазначила пані Юлія.

SuR 190313 04За словами заступника голови правління ГО «Інтелект Сумщини» Ніни Світайло, успіх реалізації проекту на Сумщині забезпечила консолідація зусиль усіх його учасників, і особливий внесок належить саме представникам системи БПД.

SuR 190313 05«Нам дуже приємно продовжувати працювати в даному проекті. Адже ВПО – це та категорія осіб, якій ми надаємо як первинну, так і вторинну правову допомогу. Нею в минулому році на Сумщині скористалося понад 100 осіб. Важливими складовими в проекті є комунікація, правопросвітництво, а це наші безпосередні напрямки роботи. Ми відкриті до всього нового й готові надати необхідну допомогу», – наголосила директор Регіонального центру Олена Демченко.

SuR 190313 06Заступник директора Валентина Волобуєва, у свою чергу, висловила думку щодо залучення до різноманітних заходів (і проекту в цілому) не лише внутрішньо переміщених осіб, а й, скажімо, сім’ї учасників ООС (АТО), та й взагалі громадян без будь-якої прив’язки до категорій. Це, зокрема, сприятиме інтеграційним та адаптаційним процесам у соціумі.

SuR 190313 07Під час презентаційного «круглого» столу наголошено, щов межах проекту запланована низка інформаційно-просвітницьких та арт-заходів:

·                     Національний радіомарафон «Мистецтво заради миру», який стартує 1 березня в ефірі «Стильного радіо» в 64 містах України

·                     Чотири 4-денні Школи-тренінги на теми блогерства, арт-технологій і миротворчості

·                     Активна блогерська діяльність

·                     Низка заходів у кожному проектному регіоні

·                     Всеукраїнська акція «Мирний квартал», яка пройде 1 червня у восьми регіонах України

·                     Гастролі театру з виставою, яка буде присвячена темі миротворчості та миру.SuR 190313 03

SuR 190313 08У школах-тренінгах візьмуть участь і представники Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області.

SuR 190313 09Довідково: проект реалізується за підтримки Інституту міжнародних культурних зв’язків та Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. Виконується ГО «Фундація прав людини» у співпраці з ГО «Інтелект Сумщини».

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.