назад
14.12.16

«Голоси зі Сходу»: Норвезька рада у справах біженців представила звіт про проблемні питання реалізації прав ВПО

Учора, 13 грудня 2016 року, в рамках конференції «Голоси зі Сходу», представлено Спільний звіт за результатами проведених консультацій між Норвезькою радою у справах біженців (NRC) та місцевими і регіональними органами виконавчої влади, судовими органами, міжнародними гуманітарними та місцевими неурядовими організаціями, громадськими ініціативами, внутрішньо переміщеними особами (ВПО) та людьми, постраждалими внаслідок конфлікту в Луганській та Донецькій областях. Цей звіт стосується проблемних питань реєстрації, документації, реалізації майнових та житлових прав, соціальних гарантій ВПО. Під час заходу директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський розповів про практику надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Луганській областях.

Консультації, що лягли у результати згаданого звіту, було проведено протягом 2016 року під час 21 круглого столу та семінарів, а також понад 400 інших дво/багатосторонніх зустрічей з органами місцевого самоврядування та організаціями, що надають гуманітарну допомогу на сході України, а також шляхом прямої взаємодії з 30 000 бенефіціарами в ходу реалізації програми NRC з інформування, консультування та надання правової допомоги (ICLA). Звіт з проблемних питань і наданих рекомендацій під назвою «Голоси зі Сходу» завершено в рамках проведення круглого столу, що відбувся 27-28 жовтня 2016 року в м. Святогірськ за участю більш ніж 40 експертів, у тому числі представників міжнародних, регіональних і національних урядових, міжурядових та неурядових організацій, установ, закладів та організацій.

Основною метою звіту є надання кваліфікованої інформації та пропозицій фахівцями, які працюють на сході України, переважно вздовж лінії розмежування, та які залучені до вирішення ключових проблемних питань та подолання перешкод, котрі переживають ВПО та люди, які постраждали внаслідок конфлікту на сході України, що можуть бути інформативними для стратегії і практичного досвіду NRC та інших гуманітарних організацій, а також для Уряду України.

Тож під час заходу відбулося узагальнення проблемних аспектів законодавства щодо питань доступу до цивільної та іншої документації, реєстрації ВПО і похідних послуг, що відносяться до житлових, земельних і майнових прав, відображених у звіті. Серед учасників конференції – представники органів державної влади, судді, міжнародні експерти та громадські активісти, народні депутати, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

2 nr

Переглянути детальну програму заходу

Директор Координаційного центру Андрій Вишневський коротко розповів про основні етапи розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні з моменту прийняття в 2011 році Закону України «Про безоплатну правову допомогу», утворення регіональних центрів з надання БВПД, і до розширення системи через створення місцевих центів у 2015 році та утворення бюро правової допомоги у нинішньому році. А також про те, як інституційно представлена система у Луганській та Донецькій областях. Так, в цих регіонах сьогодні працює два місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Маріуполі та Краматорську, а також 28 бюро правової допомоги.

8 pr

Він окреслив наявність процесуальних документів, які доступні у цих точках доступу для використання саме ВПО, зокрема, таких, як заява про встановлення факту смерті, заява про встановлення факту народження, пам’ятка щодо процедури отримання свідоцтва про смерть, коли особа померла на тимчасово окупованій території України та ін. Він розповів про роботу, яка проводиться у місцевих центрах з надання БВПД та бюро правової допомоги на сході України – консультації та роз’яснення з правових питань (безоплатна первинна правова допомога), розміщення інформаційних стендів та розповсюдження друкованих інформаційних матеріалів (буклетів, брошур) з інформацією про права ВПО та систему БПД в Україні.

5 nr

Андрій Вишневський зупинився на статистиці звернень ВПО за останній рік. «Якщо говорити про структуру змістовну звернень, тобто з якими питаннями люди звертаються, то насправді вона не дуже суттєво відрізняється від загальної структури звернень до системи БПД по Україні. На першому місці, це питання соціального забезпечення, для ВПО більшу частку ніж для загальної категорії клієнтів становлять питання сімейного права, також це питання спадкового права, трудового, житлового, меншою мірою ніж в загальній категорії це питання земельного права», – розповів очільник Координаційного центру. Серед проблемних питань, з якими звертаються внутрішньо переміщені особи, що потребують удосконалення діючого законодавства в Україні саме в частині забезпечення прав ВПО, директор Координаційного центру назвав отримання та відновлення документів, що посвідчують особу; оформлення та визнання спадщини, вчинення нотаріальних дій; встановлення фактів, що мають юридичне значення; складнощі піч час перетинання «лінії зіткнення» особами з дітьми; отримання довідок з архівів, що знаходяться на тимчасово окупованій території; відновлення втраченого провадження, виконання судових рішень, звільнення ВПО від сплати судового збору. Він наголосив утім, що значна частина ВПО, які звертаються до центрів за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД), не належать до визначених чинним Законом України «Про безоплатну правову допомогу» категорій суб’єктів права на БВПД, однак нерідко гостро потребують такої допомоги. Тож у центрах їм можуть допомагати лише у випадку належності до інших категорій осіб визначених законом. Все ж значна частина ВПО, які звертаються до центрів за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги, не належать і до таких категорій. Тож для встановлення гарантій для захисту прав та законних інтересів ВПО, за його словами, необхідно доповнити визначений Законом перелік суб’єктів права на БВПД такими категоріями осіб: внутрішньо переміщені особи; громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб. Він нагадав, що у вересні минулого року відповідний урядовий законопроект, розроблений Міністерством юстиції та Координаційним центром, був внесений Урядом до Верховної Ради, розглянутий профільним Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя та рекомендований для прийняття за основу, однак у зв’язку із зміною складу Уряду – відкликано. Наразі повторно розроблений такий законопроект знаходиться на узгодженні у Міністерстві фінансів.
«Незалежно від того, коли завершаться бойові дії, ці проблеми, які вже є, – на десятки років. Нам необхідно навчитися їх прийняти, розвинути спеціальні рецептори, аби чути ці голоси сходу», – зазначив він, додавши: «Ми готові і в подальшому максимально активно працювати у цьому напрямі як з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, так й іншими зацікавленими сторонами, об’єднувати наш інтелектуальний ресурс».

Переглянути презентацію Андрія Вишневського

У другій половині дня учасники заходу працювали у складі двох робочих груп над «проблемними питаннями в реалізації майнових, житлових та земельних прав осіб, постраждалих від збройного конфлікту на Сході України; пропозиції щодо їх нормативного врегулювання» та «проблемними питання реалізації прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, постраждалих від збройного конфлікту на Сході України, в частині реєстрації, документації, призначення соціальних виплат та пенсій. Напрацювання шляхів вирішення». Серед учасників роботи груп – начальник Управління забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги Координаційного центру Олена Сінчук.

7 nr


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                YouTube YouTube                Google Google+       т Twitter