назад

Про надання правової допомоги ромам йшлося під час зустрічі з БФ “Розвиток” у Регіональному центрі з надання БВПД

navchan    У середу, 14 грудня, в приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області відбулася зустріч – обмін думками за участі  представників Благодійного фонду «Розвиток». У заході взяли участь директор РЦ з надання БВПД Василь Попадинець, заступник директора Лариса Фучко, виконавчий директор БФ «Розвиток» Наталя Козир, адвокат фонду Ірина Лисничка, заступник начальника ГТУЮ в Закарпатській області Маріанна Готра, працівники бюро правової допомоги.

    Відкриваючи захід, Василь Попадинець зазначив, що зустріч відбувається у рамках Меморандуму між РЦ та БФ «Розвиток», головною метою якого є координація спільних зусиль задля розширення точок доступу до надання безоплатної правової допомоги для населення. Окрім того, В.Попадинець наголосив, що одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги нині є переорієнтація на надання правової допомоги територіальним громадам.

navchan    Наталія Козир зазначила, що метою зустрічі є вироблення алгоритмів спільних дій із працівниками системи БПД, у співпраці з якими вдасться охопити ромське населення наданням якісної та фахової правової допомоги. Виконавчий директор БФ «Розвиток» також зауважила, що нині найбільшою проблемою для ромів є відсутність у них ідентифікуючих документів, що практично перетворює їх на людей без громадянства. Частими є і випадки невірно оформлених документів, помилок у них. 

navch    Маріанна Готра запросила представників правозахисного фонду інформувати ромське населення про необхідність внесення змін у статути ГО та довести до їхнього відома, що реєструвати дитину та отримати свідоцтво про народження нині можна і в пологових будинках.
    Учасники зустрічі дійшли спільної думки щодо проведення спільних виїзних прийомів громадян та правопросвітницьких заходів у ромських таборах. Графік проведеннях таких заходів сторони узгодять уже найближчим часом.
    Директор РЦ з надання БВПД у Закарпатській області підсумував: «Ми зацікавлені у будь-якій ініціативі, особливо, коли йдеться про правопросвітництво», та наголосив, що фахівці системи БПД намагаються вирішувати усі проблемні питання у досудовому порядку.