назад

Бюро правової допомоги Рівненського МЦ: заходи до тижня права

gol

Лекція-бесіда, приурочена до Всеукраїнського тижня права, відбулась в Острозькому вищому професійному училищі. На запрошення керівника Острозького бюро правової допомоги Марії Жук до участі у заході долучився заступник директора Інституту права ім. І. Малиновського Національного університету «Острозька академія», доцент Ігор Сенчак.

У ході лекції студенти училища отримали інформацію про поняття адміністративного та кримінального правопорушення, підстави адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх, основні причини вчинення правопорушень неповнолітніми, вік, з якого настає адміністративна та кримінальна відповідальність та які заходи впливу та покарання можуть застосовуватись до неповнолітніх.

Після завершення заходу сторони домовились про активну подальшу співпрацю щодо підвищення рівня правової освіти та правової культури молоді.

Тим часом керівник Рівненського бюро правової допомоги Наталія Грибенко спільно з представником Рівненського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провела правопросвітницький урок для учнів 9-11 класів Великожитинської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Тема заходу стосувалася основних питань кримінальної відповідальності неповнолітніх (види злочинів, покарання, причини дитячої злочинності, заходи запобігання девіантної, кримінальної поведінки неповнолітніх).

2

Також керівник бюро Наталія Грибенко надавала юридичні консультації та роз’яснення під час особистого прийому громадян голови Рівненської РДА Володимира Пилипчука. Мешканців району цікавили питання, які стосувалися поліпшення умов проживання, погодження детального плану території помешкання, освітлення вулиць; сприяння у створенні додаткового рейсу маршрутного таксі.

3

У рамках виконання Меморандуму про співпрацю між Державною службою зайнятості та Координаційним центром з надання правової допомоги начальник відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Рівненського місцевого центру Ольга Мельник провела інформаційний семінар для інвалідів у Рівненському районному центрі зайнятості. Учасниками заходу стали особи з обмеженими фізичними можливостями, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.

Під час семінару їх ознайомили з принципом роботи місцевого центру та системи безоплатної правової допомоги, порядком отримання консультацій з правових питань та підставами отримання послуг адвоката за кошт держави. Учасники заходу отримали юридичні консультації з питань, що стосуються порядку отримання субсидій, безкоштовних ліків, пільг для учасників АТО, поділ житлової площі між проживаючими громадянами та інше.

Керівник Здолбунівського бюро правової допомоги Людмила Каштан спільно з начальником відділу активної підтримки безробітних Здолбунівського центру зайнятості Надією Білоус провели для учнів 10-го класу Здолбунівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 правознавчий урок на тему «Я знаю, як захистити свої права». Урок складався з лекції, вікторини та виконання письмових вправ на закріплення знань про права людини. Учасники отримали роздатковий матеріал «Витяг статей з Конвенції ООН про права дитини».

4