назад

Горе-матір визнали такою, що втратила право користування житлом

Петрунькова     Особа, яка зареєстрована у житловому приміщенні, може спричинити неприємності для інших мешканців оселі навіть тоді, коли фактично там не проживає уже тривалий період. Це вкотре доводить історія клієнтки Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     Вирішити проблему допомогла начальниця відділу представництва місцевого центру Тетяна Петрунькова.

     До Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД в інтересах своєї малолітньої онуки звернулася бабуся, яка потребувала юридичної допомоги для визнання матері дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, та зняття її з реєстрації місця проживання.

     Серед причин, які змусили жінку (опікунку малолітньої) звернутись за захистом прав онучки, були, зокрема, численні погрози з боку колекторів – як у листах-повідомленнях про стягнення заборгованості за кредитними зобов’язаннями горе-матері, так і телефоном. До того ж ще у 2014 році рішенням суду матір було позбавлено батьківських прав і донька отримала статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

     Фактично мати не проживала зі своєю сім’єю ще з 2013 року, водночас вона була зареєстрована у житловому приміщенні. Через це кожного разу при оформленні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг (які обліковуються залежно від кількості зареєстрованих осіб) доводилося проводити обстеження щодо фактичного проживання та складати відповідний акт.

     Як зазначає начальниця відділу представництва місцевого центру Тетяна Петрунькова, якій у місцевому центрі доручили захищати інтереси клієнтки (довіреність №29 від 21.03.2017 року), у положеннях статті 391 Цивільного кодексу України йдеться про те, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

     “Згідно зі статтею 405 Цивільного кодексу України члени сім’ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником. Однак член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі своєї відсутності без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом”, – говорить Тетяна Петрунькова.

     Взявши до уваги аргументи фахівчині місцевого центру та докази, які вона зібрала, Кам’янець-Подільський міськрайонний суд рішенням від 20.06.2017 року задовольнив вимоги позивачки. 18.07.2017 року рішення набрало законної сили.

*   *   *

     Нагадаємо, що Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою:  вул. Пушкінська, 44, тел. (03849) 5-01-59, 5-01-62. Правову допомогу можна отримати також у бюро правової допомоги, які є відділами місцевого центру:

Дунаєвецьке бюро правової допомоги — м. Дунаївці, вул. Шевченка, 83 а, тел. (03858) 2-02-78, 2-00-44.

Чемеровецьке бюро правової допомоги — смт Чемерівці, вул. Центральна, 28, тел. (03859) 2-01-27, 9-17-67.

Новоушицьке бюро правової допомоги — смт Нова Ушиця, вул. Українська, 28, тел. (03847) 2-22-75, 2-19-73.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.